Gå til sidens hovedinnhold

Vil trekke turister til Telemark med Escape Rooms

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Telemark museum går nye veier. Nå skal de etablere et Escape Room på Søndre Brekke hovedgård. Ibsen-museet på Venstøp står for tur neste år.

Til sommeren åpner Telemark museum et såkalt Escape Room i hovedhuset på Søndre Brekke. Museumsledesen har alliert seg med firmaet The Escape Games i Oslo, som har bred erfaring med denne type mysteriespill.

Konseptet går ut på at deltakerne blir låst inne i et rom, og de får en time på seg til å komme seg ut derfra ved å finne ledetråder og løse gåter. For et museum som skal formidle historie, betyr det at de besøkende selv får delta aktivt i formidlingen.

Liza Nienova er forretningsutvikler og en av grunnleggerne av The Escape Games. Firmaet lager sine egne spill, og driver stadig og utvikler flere. Å samarbeide med et museum har hun derimot ikke gjort tidligere.

Opplegget passer ypperlig her, mener både Nienova og de ansatte på museet i Skien.

– Vi har lekt med Escape Room-tanken en god stund. Vi ser at publikum og gjester er klare for noe annet, og vi skal ha noe for alle. Det må vi ta konsekvensen av. Vi kan ikke bare sitte og vente på at noe nytt skal skje, sier Christine Hermansen ved Telemark museum.

Autentisk miljø

The Escape Games reklamerer med at spillene deres er morsomme, utfordrende og spennende. De passer for bursdagsfeiringer, vennetreff, familiekvelder og firmafest.

På Telemark museum er det formidling rettet mot voksne og barn som står sentralt. Gjennom Escape Room-konseptet vil de la gjestene reise tilbake i tid, til 1814, et år da det skjedde mye både i Skien og i landet for øvrig.

– Historien, dramatikken og intrigene har vi fra før av. Vi trenger ikke finne på en fiktiv historie, uttaler Christine Hermansen.

– Her har vi et autentisk hus full av historier, og både innredning og atmosfære gir oss et fantastisk grunnlag å bygge videre på, fortsetter Liza Nienova.

Målet deres er å levere en engasjerende totalopplevelse.

Escape Room-konseptet har bredt om seg på verdensbasis, og blitt en del av reiselivsindustrien. På TripAdvisor kan man for eksempel lese om hvilke mysteriespill man bør oppsøke i ulike byer. Det handler om å skape attraksjoner, og de ansatte på Telemark museum har et håp om at de nye tilbudene skal trekke turister til Skien.

Teatersamarbeid

Telemark museum har også inngått et samarbeid med Teater Ibsen, og neste år satser de på å bygge et Escape Room på låven til Henrik Ibsen museum på Venstøp. Peer Gynts verden skal være tema der, og partene søker Telemark fylkeskommune om midler. Spillerne skal løse oppgaver og gåter basert på handlingen i Peer Gynt.

I et slikt rom vil det bli mulig å veksle raskt fra Peer Gynts nasjonalromantiske barndomsrike til for eksempel Kairo, mener teatersjef Thomas Bye.

– Det er spennende at museet engasjerer teatret og dets skuespillere. Det gir en ekstra dimensjon til konseptet. I utlandet kjenner vi blant annet til at filmprodusenter har vært engasjert i arbeidet for skape autentiske omgivelser, forteller Nienova.