Legger sjela i nytt julesamarbeid

PÅ HJEMMEBANE: Nicolae Bogdan, Espen Gjelstad Gundersen, Øystein Aronsen, Hilde Norland Gundersen og Arne Olav Hageberg gjester Gjerpen kirke 22. desember.

PÅ HJEMMEBANE: Nicolae Bogdan, Espen Gjelstad Gundersen, Øystein Aronsen, Hilde Norland Gundersen og Arne Olav Hageberg gjester Gjerpen kirke 22. desember. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Mange kirker åpner dørene for artister på julekonsertturné i desember, men ikke alle band kan skilte med en syngende sokneprest. Dét er for øvrig ikke det eneste som skiller «Velkommen jul» fra flommen av førjulskonserter.

DEL

«Velkommen jul» er et nytt konsertkonsept som får premiere i Skien misjonskirke 14. desember. Siljan kirke får besøk av bandet 20. desember, og Gjerpen kirke står for tur 22. desember. De fem som står bak er kjent fra ulike musikalske konstellasjoner i Grenlandsområdet.

Nå utfordrer de hverandre i et nytt samarbeid der et utvalg julemelodier kles i ny drakt.

På vokal finner vi Hilde Norland Gundersen. Espen Gjelstad Gundersen bidrar på vokal og tangenter, Arne Olav Hageberg stiller med gitarer og andre strengeinstrumenter pluss sang, mens Nicolae Bogdan trakterer fiolin, bratsj og trekkspill. Øystein Aronsen, som til daglig er sokneprest i Gjerpen menighet, er med som vokalist.

Oppdaget på date for 18 år siden

- Jeg hadde null betenkningstid da jeg ble spurt. Jeg har bakgrunn fra mange forskjellige kor og band, men det er første gang jeg er med i et ordentlig prosjekt sammen med dere, et prosjekt vi legger liv og sjel i, sier han henvendt til kollegene.

Øystein Aronsens musikalske bakgrunn spenner fra gospel til viserock. At han er prest er ikke relevant i denne sammenhengen, hevder han.

- Vi er her fordi vi er venner og musikere. Det er gøy å få gjøre dette, fordi det er ikke så ofte jeg får sjansen til det, men musikken er en stor del av meg, uttaler han.

Musikerparet Hilde Norland Gundersen og Espen Gjelstad Gundersen har solid erfaring med julerepertoaret, ikke minst gjennom Tre Sopranos.

Hilde har lenge hatt et ønske om å samarbeide med Øystein. Hun oppdaget stemmen hans ganske nøyaktig den 30. januar 1998. Da hadde hun nettopp blitt sammen med Espen, og de satt og holdt hender under en konsert i Ibsenhuset. På scenen sto blant andre Øystein.

- Jeg tenkte wow! Så bra! Han har et sound jeg liker, en nerve som treffer, tenkte jeg. Det var noe med formidlingen hans, forteller Hilde.

Litt «julerufs» må det være

Arne Olav Hageberg har erfaring som soloartist, men han samarbeider også med Hilde i duoen Perler for folk. Tittelen «Velkommen jul» - uten komma - refererer til en jul som er velkommen, med fokus på varme og samvær, et stykke unna den kommersielle julen. Tittelen førte også til en helt nyskrevet låt ført i pennen av Arne Olav.

Grenlandsområdet kan skilte med så mange dyktige folk, påpeker Espen. Han er glad for at det gir muligheter for nye musikerkonstellasjoner. Det er også viktig for å unngå stagnasjon, skyter Hilde inn.

- Det er så gøy å ha med Nicolae Bogdan, melder Arne Olav. - Han mestrer det klassiske, men har også den rytmiske friheten. Jeg merker godt at det han gjør er så komplett.

  • Hør en smakebit av låten «Velkommen jul» her: 

Nicolae understreker at han ikke er noen typisk julemusikant. Han har ikke helt sansen for artister som reiser rundt og tjener penger på julekonserter og «pakker alt inn i trommer og bass», men denne settingen kunne han ikke si nei til.

-  Jeg syns vi har fått et originalt sound, vi kopierer ingen andre, forteller Nicolae som etter mange år som musiker føler seg trygg nok til å bruke hele sin musikalske spennvidde for alt hva den er verdt.

- Det finnes ingen grenser for meg lenger, smiler han.

Musikerne har ulik bakgrunn, og alle er med og former bandets uttrykk. Det skal være løst, ledig og akustisk. Litt «julerufs», som en venn av Espen uttrykte det. Låter i spennet fra Gregory Porters  «Take Me To The Alley» til «Nordnorsk julesalme» får en personlig touch av kvintetten.

De starter i det små med tre konserter, men det er liten tvil om at musikerne trives sammen. Det kan med tid og stunder komme mer fra denne kanten.

Artikkeltags