Rune Sanden har gått solo, men i ryggen har han et solid knippe medmusikanter. Broren Hans Tore Sanden er rytmegitarist og manager for bandet. Ny plate er rett rundt hjørnet, og nå skrives og synges det på norsk, nærmere bestemt på Treungen-dialekt, siden brødrene opprinnelig kommer derfra. De engelske tekstene er lagt på hylla.

Modesty vant Rockekampen for noen år tilbake, og bandet holdt det gående i fem år før de av ulike årsaker la ned instrumentene. Innen de tok pause rakk de å skrive et par låter på norsk. «Sjampagne» og «Mykje vil ha meir» ble tilgjengelige på strømmetjenestene, og responsen uteble ikke.

– De ble også hørt av lederen for Viser ved kanalen. De ville ha oss med der, forteller Hans Tore Sanden.

Savn og kjærlighetssorg

Da begynte ballen å rulle igjen. Besetningen i Rune Sanden band har nå spilt sammen i litt mindre enn ett år, og i tillegg til Parkbiografen i Skien venter blant annet festivaljobber i Treungen og Nome til sommeren. I april er planen å gi ut nytt album med 12 låter. De har roet ned rock'n'roll-foten et par hakk, og fått inn flere midtempolåter.

– Jeg vil si at broderen legger ti tusen ganger mer i tekstene nå enn før. De handler blant annet om sorg, savn - og kjærlighetssorg, forteller Hans Tore Sanden. Men selv om tristessen er tilstede, vil han ikke påstå at de er blitt en gjeng melankolikere. Og triste tekster kan også ha lystige melodier.

– Vi mistet moren vår i ung alder, og det ender ofte i den leia der når broder skriver, sier Hans Tore og sikter til sårheten i noen av låtene.

Det er broren som har skrivekløe i familien.

Bærepose med sanger

– Han begynte med musikk da han var 13, og har vel skrevet over 500 låter. Rundt 20-25 av dem er norskspråklige. Vi har et landsted i Flåbygd i Lunde, og da jeg var der sist fant jeg en bærepose med 20 cd-er med Rune Sanden-låter. Jeg skal ikke si at alt er like bra, men han har vært ivrig i all sin tid, sier Hans Tore Sanden muntert.

 – Vi får bedre respons på låtene når de er på norsk, fortsetter Sanden.

Sjangermessig beveger de seg i gitarbasert pop og rock, med elementer av folketoner. Rune Sanden har spilt på de største festivalene i Telemark, som Treungenfestivalen, Kartfestivalen, Viser ved kanalen, Sluserock og Rjukan rockfestival. Han har også spilt for et fullsatt Rockefeller, på Smuget og Sentrum scene og foran 15 000 publikummere i Spikersuppa i Oslo.

Bandet består i dag av Carl-Erik Hansen (trommer), Arnar Vågen (bass), Jan Thomas Moen (kor og gitar), Per Lindqvist Haugen (banjo og lapsteel) og Einar Rørvik (tangent), i tillegg til Sanden-brødrene på gitar og vokal.

– Nå er det hele litt mer proft. Nå er det seriøst, fastslår Hans Tore Sanden. De vil gjerne ut og spille. De er voksne, forbi småbarnsperioden og har fått bedre tid.

Talentfull familie

I tillegg til Sanden og hans menn skal The Espelids være med på konserten i Skien. The Espelids er et familieband fra Treungen som består av pappa Olav på bass (44), sønnen Jon på trommer (17) og sønnen Tov (20) på gitar og vokal. Lillesøster Mia (11) er av og til med på vokal. De opptrer vanligvis som hardtslående coverrock-trio, men involverer gjerne gode venner og lokale talenter. Til Parkbiografen kommer de sammen med gitarmentor og gitarist Morten Kåsi, samt vokalistene Marie K. Enger og Emilia Nikolova.

Hans Tore Sanden trekker spesielt fram Tov Espelid som regnes som et stort gitartalent. Han utdanner seg nå innen faget på Universitetet i Agder.