– Folk skal få noen overraskelser

NY MUSIKK: Iver Kleive er fortsatt aktiv i musikkens tjeneste selv om han offisielt er pensjonist. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

NY MUSIKK: Iver Kleive er fortsatt aktiv i musikkens tjeneste selv om han offisielt er pensjonist. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

SKIEN: – Jeg har lagt inn noen overraskelsesmomenter i verket, sier Iver Kleive. Han hadde ingen problemer med inspirasjonen da han ble bedt om å lage et bestillingsverk til Skiens mannssangforenings 125-årsjubileum.

DEL

– Jeg gleder meg veldig, fastslår Iver Kleive.

Fredag 7. februar returnerer musikeren, komponisten og kordirigenten til byen han vokste opp i. Da er det duket for en storslått jubileumskonsert i Ibsenhuset, og bindeleddet til mannskoret er faren Kristoffer Kleive, som dirigerte Skiens mannssangforening i to perioder fram til 1981. 30 år til sammen ble det, men Iver Kleive har ikke så mange konkrete minner knyttet til farens virke med koret, annet enn at han dro for å lede sangøvelsen hver uke. Han husker imidlertid godt en gang han stakk innom en prøve med mannssangen for å kunngjøre at han hadde fått sin første sønn. Gutten kom til verden på sykehuset i Skien.

– Da dro jeg til Høyer og feiret med et rekesmørbrød etterpå, minnes Iver Kleive.

Fra vassdrag til øl

Mange år senere, i 2019, fikk han en forespørsel fra mannssangen om å skrive et musikkstykke til korets 125-årsjubileum. Hver uke møtes nærmere 50 sangere til øvelse i Sangerhuset under ledelse av dirigent Cedomir Popadic. Hovedårsaken til at Kleive sa ja ønsker han ikke å gå innpå nå. Det blir en overraskelse til publikum på konserten, opplyser han.

TRADISJONSRIKT KOR: Medlemmer av Skiens mannssangforening samlet under en tidligere øvelse i Blekebakkveien. Korets neste store mål er jubileumskonserten i Ibsenhuset 7. februar, og ekstra spenning knyttes til fremføringen av det nyskrevne musikkstykket signert Iver Kleive.

TRADISJONSRIKT KOR: Medlemmer av Skiens mannssangforening samlet under en tidligere øvelse i Blekebakkveien. Korets neste store mål er jubileumskonserten i Ibsenhuset 7. februar, og ekstra spenning knyttes til fremføringen av det nyskrevne musikkstykket signert Iver Kleive. Foto:

I fjor vår begynte han å drodle på noe ideer, og snart fikk han fart på teksten til stykket.

– Skien er jo omgitt av flytende væske, påpeker Kleive. Det er mange momenter knyttet til Skien og byens historie som kunne bakes inn i et korverk, fra Gregorius Dagsson via Ibsen og Østvedt, til Skiensvassdraget og en bryggerihistorie med navn som Trio og Lundetangen.

– Musikken kom ganske fort etterpå, uttaler han.

Verket har fått tittelen «Vann, vann, masse vann».

La grunnlaget for karrieren her

I Skiens mannssangforening snakkes det om tre store dirigenter når de historiske linjene skal trekkes opp: Abraham Hvidsten, Tore Jordfald og Kristoffer Kleive. Ved større anledninger har koret alltid med komposisjoner eller arrangementer av Hvidsten og Jordfald, men i arkivene finnes det ikke noe etter Kleive.

– Iver Kleive bekrefter at faren aldri komponerte eller arrangerte, han bare instruerte og dirigerte, opplyses det fra koret.

Siden Iver Kleive er en svært kompetent komponist og kordirigent, ble han spurt om å skrive et bestillingsverk til jubileet, men også til minne om Kristoffer Kleive. Han var organist, korleder og en musikalsk drivkraft i byen gjennom mange år, og det var på farens arbeidsplass i Skien kirke at Iver Kleive la grunnlaget for sin mangfoldige musikalske karriere.

– Jeg øvde der fra morgen til kveld etter at jeg var ferdig med gymnaset, opplyser Iver Kleive, som i 2017 ble utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

I fjor høst spilte han på det nyrestaurerte orgelet i kirka, og søndag 29. mars kommer han tilbake med en godbit for alle som vil «høre stor musikk». Denne marssøndagen blir det konsert i Skien kirke med koret han selv leder, Oslo Bach-kor, med solister og orkester. Skien kantori medvirker også. Sammen skal de fremføre «Johannespasjonen» av Johann Sebastian Bach.


Artikkeltags