Bryner seg på mesterverk: – Jeg kjenner gåsehuden kommer bare jeg tenker på det

STORT VERK: Lærer og dirigent Anne-Lise Sydnes varmer opp elevene. Mozarts «Requiem» har stått på timeplanen i hele høst.

STORT VERK: Lærer og dirigent Anne-Lise Sydnes varmer opp elevene. Mozarts «Requiem» har stått på timeplanen i hele høst.

SKIEN: – Jeg kjenner gåsehuden kommer bare jeg tenker på det, sier Elina Maria Fosshaug. Elever på musikklinja har hatt en bratt læringskurve i høst, og søndag skal alt klaffe: Da fremfører de et av musikkhistoriens mest myteomspunnede verk i selveste Skien kirke.

DEL

De fikk tidlig klar beskjed av lærerne: Her blir det ikke mye tid til tull. Regimet har vært strengt: øve, øve og øve. Et stort, utfordrende musikkverk krever disiplin, og på allehelgensdagen 3. november er målet å få taket på Skien kirke til å løfte seg.

Nærmere 100 korsangere med solister, strykeorkester og organist skal fremføre Wolfgang Amadeus Mozarts berømte «Requiem», dødsmessen som komponisten ikke rakk å ferdigstille før han gikk bort.

Anders Vala Jacobsen går i andre klasse på musikklinja ved Skien videregående. Han innrømmer at han var skeptisk til klassisk musikk da han entret skolekoret, som er et obligatorisk fag for musikkelevene. Nå kan han bryte ut i gråt av å verker som nettopp Mozarts «Requiem».

Fra kaos til orden

– Det er et stort verk, og en av grunnpilarene innen klassisk musikk, forteller lærer og kordirigent Anne-Lise Sydnes.

Søndag kan publikum oppleve et lokalt forankret ensemble fremføre denne musikken live i Skien.

– Det blir veldig gøy, melder andreklasseeleven Oda Johanna Skau.

Det har vært mye å øve inn, men da er det ekstra moro når ting endelig sitter. Og torsdag skal de har første øvelse i kirka, som er kjent for sin gode akustikk.

– Personlig synes jeg det begynner å høres bra ut, sier Oda Johanna Skau. – Det er et komplisert verk, med mange lag og stemmer. Det er mye som skal på plass, kommenterer Anne-Lise Sydnes. I starten var det noe kaos, men etterhvert begynte det å funke på øvelsene.

KLARE: Jacintha van der Nat, Karolina Wisniewska, Anne-Lise Sydnes, Anders Vala Jacobsen, Elina Maria Fosshaug og Oda Johanna Skau gleder seg til søndag.FOTO: ANNE-LISE SURTEVJU

KLARE: Jacintha van der Nat, Karolina Wisniewska, Anne-Lise Sydnes, Anders Vala Jacobsen, Elina Maria Fosshaug og Oda Johanna Skau gleder seg til søndag.FOTO: ANNE-LISE SURTEVJU

Både unge og erfarne

Denne uka gjenstår siste finpuss, opplyser lærer og pianist Jacintha van der Nat.

Hun er medlem av Skien kantori, og siden flere av sangerne i kantoriet jobber på skolen, ble det naturlig å involvere elevkoret i storsatsingen. Det reulterte i rundt 60 ekstra sangere til konserten, og et team som består av unge så vel som mer erfarne utøvere, amatører og profesjonelle. I anledning konserten har kantoriet også leid inn Camilla Jonstang (sopran), Kari Lise Høgseth (alt), Mathias Gillebo (tenor), Eirik R. Egeberg-Jensen (bass), og organist Wilhelm Sollie samt et strykeorkester satt sammen spesielt for allehelgenskonserten. Kantor Karolina Wisniewska skal dirigere.

Synger i gangene

Det har vært en lærerik prosess, er elevene Elina Maria, Oda Johanna og Anders enige om. Anders Vala Jacobsen beskriver innøvingen av verket som «ganse vanskelig», men når man hører at de ulike partiene sitter for første gang gir det mestringsfølelse. Da vil de ofte synge det om og om igjen, skyter Anne-Lise Sydnes inn.

Det er blitt vanlig å høre elever synge for eksempel satsen «Dies irae» eller andre utdrag av «Requiem» i skolens korridorer, skal vi tro tredjeklassingen Elina Maria Fosshaug.

Mozarts «Requiem» regnes både som en myteomspunnet og banebrytende komposisjon. Den fenger mange den dag i dag, men var uavsluttet ved Mozarts død. Enkelte stopper konserten etter «Lacrymosa», som angivelig var det siste Mozart skrev. Resten, eller versjonen de fleste kjenner til, er trolig skrevet av en elev av mesteren. Men hva gir musikken fra «Requiem» mennesker av i dag?

– Trøst og lindring, svarer Jacintha van der Nat. – Allehelgensdag er en fin dag å minnes de man savner. Musikken kan være med på å lindre. Det handler om å ønske evig ro.

Men dødsmessen byr også på storslagent drama. – Det er mye heavy metal i «Requiem», hevder Anne-Lise Sydnes om verket som til og med hardrockere trykker til sitt bryst.

– Det er ganske majestetisk når 100 sangere skriker i en kirke, smiler Anders.

Det låter nok mer som vakker sang, tipper vi.

– Jeg kjenner gåsehuden komme bare jeg tenker på det, istemmer Elina Maria om den kommende konserten.

SISTE FINPUSS: Snart er det alvor. Elevene på Skien videregående skal sammen med Skien kantori, organist og et strykeorkester sørge for en majestetisk allehelgenskonsert søndag kveld.

SISTE FINPUSS: Snart er det alvor. Elevene på Skien videregående skal sammen med Skien kantori, organist og et strykeorkester sørge for en majestetisk allehelgenskonsert søndag kveld.

Artikkeltags