Målet er å skrive resten av livet

LESER HØYT:  Jan Tore Noreng leser høyt fra boka han har skrevet.foto: Titus Burgerhoudt

LESER HØYT: Jan Tore Noreng leser høyt fra boka han har skrevet.foto: Titus Burgerhoudt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Forfatteren Jan Tore Noreng følte ikke at han mestret å skrive om romanse. Derfor ble det skrekk.

DEL

Artikkelen er laget av elever ved Hjalmar Johansen videregående skole.

Jan Tore Noreng holder foredrag på litteraturfestivalen Appelsinia, for aller første gang. Han forteller om boken «Skyggefødt» og sjuendeklassingene sitter og lytter ivrig.

Foredraget

På biblioteket strømmer en flokk av sjuende-klassinger inn. Der møter de barne- og ungdomsforfatter Jan Tore Noreng, som gir fra seg en stor velkomst. Han begynner med en morsom introduksjon av seg selv, for deretter å fortelle om sin spennende reise rundt om på skoler i Norge. Selv hadde Jan spesialisert seg på skrekksjangeren.

– Det var ikke noe jeg hadde bestemt på forhånd, det ble bare slik.

Videre i foredraget forteller Jan om Robofobia-serien og de tre bøkene som hørte til.

Interessen for bøker har alltid eksistert for Noreng, men den ble større etter han publiserte sin første barnebok i 2011, «Dødens skole».

- Jeg tror at det er sånn at de som har forfatterinstinktet i seg, de vet det på en måte, forteller Noreng.

Han forteller at forfatterinstinktet alltid har vært der, og at det er sånn for alle. I alderen av sytten og atten år begynte realiteten. Forlaget viste mer interesse og forespørselen ble større. Han begynte å skrive korte tekster som noveller, men ble med tiden bedre til å skrive lengre tekster. Han skriver for det meste spennende bøker, fordi han følte han ikke mestret kategorien romanse. Senere forsøkte han å skrive romanse og det viste seg at han likte det han selv skrev. Noreng skrev bøker for voksne før hans første barnebok ble publisert. Voksenbøkene er aldri publisert. Han har nå vært forfatter på heltid i fem år og ønsket er å skrive bøker og fortellinger livet ut.

Gode resultater

Han vant Uprisen med #Alfahann i fjor. Denne boken tar for seg den kuleste fyren på skolen, fra tiende-klasse til første klasse på videregående. Motgang og interessen for trening øker med året som går og sakte men sikkert endrer han personlighet, grunnet effekten av steroider. Boken kan være utfordrende å lese, men vekker stor interesse blant ungdom. Noreng har et ønske om å vinne Nordisk råds litteraturpris. Dette er en konkurranse mellom de nordiske landene. Fremover er målet å skrive en voksenbok.

Det er første gang Noreng deltar på Appelsinia-festivalen. Så langt har han fått et godt inntrykk, og synes det er bra at det er en litteraturfestival, som er rettet mot barn og unge.

– Det er viktig at barn og unge lærer hvor viktig det er å kunne skrive og lese.

Artikkeltags