Midt på gulvet i kunstnerduoens studio høyt oppe i den gamle Spritfabrikken på Klosterøya, har Bettina og Simon plassert en gruppe grønne potteplanter fra Plantasjen. De står ikke der for dekorens skyld.

Plantekommunikasjon

På arbeidspulten i det ene hjørnet av rommet har Simon festet noe som ligner sensorene til en løgndetektor på det ene bladet til en plante. De elektroniske signalene, eller biorytmen i planten, overfører «beskjeder» som synthen rett ved siden av kan fange opp via en boks og deretter gjøre om til lyd. Musikeren skrur på knottene, og ut strømmer et bølgende lydbilde. Kan planten lage musikk? Kunstnerne leter etter svar.

Bettina Hvidevold Hystad fra Stord møtte Simon Torssell Lerin fra Sunnemo i Värmland da de begge studerte ved Kunsthøgskolen i Bergen. Siden 2010 har de jobbet sammen, og de søkte på masterstudiet til Konstfack i Stockholm som duo.

Første møte i kveld

Simon, som tidligere har spilt i band og jobbet som musiker, har hovedansvaret for lyd og musikk når de utformer sine felles prosjekter. Bettina jobber i hovedsak med det visuelle uttrykket, enten det skjer i form av tegning, video, tekst eller foto.

Før jul ble ekteparet tildelt Skien kommunes kunstnerstipend på 155 000 kroner, med opphold i byen. Fredag kveld skal de for første gang presentere seg selv og sitt arbeid i Spriten kunsthall. Eksperimentene i atelieret skal etterhvert videreføres utendørs når snøen smelter og naturen våkner til liv.

– Vi jobber ofte ut fra et sted eller et miljø, og går i dialog med den plassen vi er på, gjerne ved å samle inn materiale, forteller de.

De benytter seg ofte av feltopptak i arbeidsprosessen, og opptakene samples og bearbeides videre til musikk eller lydinstallasjoner.

– Vi vil ta dette med ut og fange inn biorytmer fra naturen i og rundt Skien, og skape komposisjoner som blir unike for dette stedet, uttaler Simon.

– Opptakene er testet på ulike planter her i studio, og forskjellige vekster gir ulik lyd. Noen gir høye toner og andre lave toner. Og legger jeg for eksempel hånden på denne planten, kommer det en reaksjon, opplyser Bettina og demonstrerer ved å berøre et av bladene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Et bereist par

Det er et bereist par som de siste ukene har rigget seg til i Skien. Duoen, som i kunstsammenheng går under navnet Lerin/Hystad, har deltatt i flere separatutstillinger og gruppeutstillinger i Skandinavia, Europa og Asia. De har også gitt konserter i Europa og Asia.

Natur, og nettopp det å forflytte seg, er to temaer som har opptatt dem. Dramaturgien i en reise overfører de også til verkene sine, sier Simon.

I tidligere arbeider, som «Salt (Water)» og «Creatures of The Deep», har de vært inspirert av det marine miljøet. Nå har de kommet seg på land og begynt å utforske skogens mystikk. Årsaken er enkel: De tar utgangspunkt i stedet de er på. På Vestlandet er veien til havet kort. Hjemme i Sunnemo, i huset som Simon har arvet, ligger skogen tett på.

Tatt vel i mot

Simon og Bettina har bodd i Skien i drøyt to uker, og paret synes det skjer spennende ting her. Onsdag var de på Nylyd-konsert med Kim Myhr og Christian Wallumrød.

– En fantastisk konsert, bemerker Bettina.

– Vi føler oss velkomne her. Det er et åpent miljø, og lett å treffe folk, sier Simon.

Hjemme i Sverige er det mer uvanlig med slike offentlig støttede stipender og opphold som det Kunstnerbyen Skien har etablert, mener han. I de neste månedene skal de utnytte tida maksimalt og fordype seg i arbeid. Oppholdet skal blant annet resultere i en utstiling til høsten.