Dersom kinosjef på SF kino i Skien ser at filmene ikke trekker nok folk, lar han ikke skjegget gro særlig lenge før han tar dem av plakaten.

– Hvis filmen har gått veldig dårlig den første helgen, kan det hende vi tar den av plakaten allerede på mandagen, forteller Espen Gundersen. Etter at de sluttet å annonsere i avisene, har utskiftning av filmer vært hyppigere.

– Før kunne vi ikke ta filmene av plakaten den uken annonsen sto i avisen. Nå står vi mye friere til å bytte dem ut når vi vil, sier kinosjefen, foran plakaten av dokumentaren om Ingrid Bergman, «Jeg er Ingrid». Den har gått siden premieren 28. august og har ikke vært i risikosonen.

– Skal vi se ... Espen Gundersen tar en titt på besøkstallene.

– Den har vært godt besøkt i løpet av helgen også. 19 personer så den på søndag, konstaterer han, og legger til:

– Det lover godt. Andre filmer lider en ublid skjebne i kinomørket. Er de ikke attraktive nok, byttes de ut med en som har større potensial til å tiltrekke seg publikum.

– Vi driver jo butikk.

Espen Gundersen sier at den privateide kinoen viser like mange smale filmer som før. «Søskenpar» er den neste smale filmen som settes opp der, 25. september. Satiriske «Taxi Teheran» av den fengslede regissøren Jafar Panahi handler om et strengt regime. Han fikk seks år fengsel, og fått forbud om å lage film de neste 20 årene. «Taxi Teheran» har blitt belønnet med Gullbjørn i Berlin og vises fra 16. oktober.

På Filmsentret Charlie kan kinosjef Tom Andersen bekrefte at de viser færre smale filmer enn tidligere.

– Det stemmer dessverre at vi har litt færre smale filmer på programmet nå, sier han.

– Er det ikke en kommunal kinos oppgave å vise bredde?

– Jo, vi synes det er viktig å vise kvalitetsfilmer. Derfor gjør vi det, selv om vi risikerer å tape penger. Men av økonomiske hensyn viser vi ikke så mange smale filmer som før. For å være helt ærlig, har det blitt en markant økning i minsteleien på film de siste årene. Det merkes, sier Andersen. For tiden vises både «Jeg er Ingrid» og «Kvinnen i gull» i Porsgrunn. «En natt i Berlin», «Himmelen over Havana», «45 år» og «Stabukker» er smale filmer som kommer.

– Vi prøver å holde den samme smale filmprofilen som før.