Tar med Peer inn på de brune kneipene

KLARE: Ida Høy og Hadle Reisæter med ensemblet som skal gjøre «Peer på pub», Lerkefugl produksjoners første oppsetning. Foto: Privat

KLARE: Ida Høy og Hadle Reisæter med ensemblet som skal gjøre «Peer på pub», Lerkefugl produksjoners første oppsetning. Foto: Privat

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Ibsens verdensberømte skikkelse inntar snart de brune kneipene, og kanskje får vi oppleve Mor Åses død på en bardisk. Rollene er i alle fall besatt, og torsdag 6. juni blir det pubpremiere i Skien.

DEL

For kort tid siden hadde det nystartede Ibsen-kompaniet Lerkefugl produksjoner sin aller første leseprøve. Bak kunstkollektivet står teaterfolkene og initiativtakerne Ida Høy og Hadle Reisæter.

De to ønsker å fylle det de har omtalt som et tomrom i Skiens Ibsen-satsing, og duoen har satt seg et hårete mål om å produsere Ibsen-forestillinger for både tilreisende og fastboende, turister så vel som lokalt næringsliv – og aller helst sørge for at det hver dag gjennom hele året finnes et Ibsen-tilbud i byen.

Kanskje blir det også utviklet et spel etterhvert.

80 ville ha roller

Før jul arrangerte Lerkefugl produksjoner auditions i Skien og Oslo, og rundt 80 skuespillere søkte på rollene i «Peer på pub».

– Vi setter først opp tre forestillinger i juni, og tre i august som alle er åpne for publikum, opplyser Ida Høy. Da får de testet ut interessen og trøkket, og innrettet seg etter det.

Kompaniet er fremdeles i dialog om spillesteder, så Ida Høy ønsker ikke å røpe hvor premieren den 6. juni skal spilles.

Det er også mulig at det vil bli servert smakebiter av produksjonen på andre datoer i sommer.

At Lerkefugl produksjoner satser i retning næringsliv og turisme går fram av det skreddersydde og fleksible tilbudet de ønsker å tilby. Forestillingen kan bestilles «Fullt og helt, og Stykkevis og delt», som de formulerer det med et klart nikk mot Henrik Ibsen.

En drømmer og en dranker

Kompaniet har blant annet mottatt støtte fra Kulturrådet, Skien kommune og Telemark fylkeskommune, og Høy og Reisæter jobber også mot potensielle sponsorer.

Men hvorfor «Peer Gynt» på pub? Som tidligere omtalt i TA fikk Ida Høy ideen etter at hun ble leid inn som instruktør da Teater Ibsen satte opp stykket «Brand» i kirker i Telemark og Vestfold.

– Jeg fikk ideen etter «Brand». Peer Gynt er presten Brands rake motsetning, hevder Ida Høy.

Det er mye rus og drømmer i «Peer Gynt», fortsetter hun, og en pub er også et rom for refleksjon, selv om det kanskje er på et annet nivå enn i kirkerommet.

– Utgangspunktet er møtet mellom rus og drøm i «Peer Gynt». Ibsens fantastiske tekst inneholder alt et godt barbesøk skal inneholde; løgn, eksistensfilosofi, stor humor, bra musikk, heftig festing, og til slutt: vurderingen om du har gjort de rette valgene i kjærlighetslivet og livet generelt, melder Ida Høy, som skal ha regien på «Peer på pub».

Deres versjon av Ibsens kjente drama blir naturlig nok en bearbeidet utgave, tilpasset brune kneiper. Her skal Peer fordrive tida med å underholde pubgjestene med røverhistorier fra sitt eget liv.

Fra opera til pubmusikk

Musikken vil få en sentral plass. Espen Gjelstad Gundersen, som på tampen av fjoråret ble tildelt fylkeskommunens kulturpris for sitt allsidige musikalske virke, stiller som onemanband.

Han og Ida jobber med å skape ny musikk, men med sopranene Stine Mari Langstrand og Hanne Korsbrekke Askeland i rollen som drømmekvinnen Solveig, ligger forholdene også godt til rette for bruk av Griegs musikk.

– Men Peer er jo også rock'n'roll, fastslår Ida Høy, som dermed understreker at det blir en forestilling som går høyt og lavt i det kulturelle uttrykket – på mer enn ett plan.

Fornøyd med ensemblet

I de øvrige rollene finner vi Martin Karelius Østensen som hovedpersonen Peer Gynt, mens Line Starheimsæter og Johanne Fossheim skal skifte på å spille Den grønnkledde.

Martin Karelius Østensen og Line Starheimsæter har tidligere gjort roller på Teater Ibsen. Jacob Vigeland og Henrik Hoff Vaagen er valgt ut til å spille blant andre Knappestøperen.

Ida Høy er veldig fornøyd med ensemblet, og de har fått gode tilbakemeldinger på sammensetningen av skuespillerne fra andre scenekunstnere, beretter hun.

Makker og skuespiller Hadle Reisæter har hun kjent en god stund.

De samarbeidet under oppføringen av «Brand». Han er opprinnelig fra Hardanger, men nå bosatt i Sauherad.

Gjøril Bjercke Sæther har fått ansvaret for kostymene til forestillingen.

IBSEN HVER DAG: Ida Høy ønsker å gi turister og andre et Ibsen-tilbud året rundt. Arkivfoto:: Anne-Lise Surtevju

IBSEN HVER DAG: Ida Høy ønsker å gi turister og andre et Ibsen-tilbud året rundt. Arkivfoto:: Anne-Lise Surtevju

Artikkeltags