Etter to års arbeid er de endelig i mål: - Vi har fått plass til ni fascinerende høydepunkter fra byens saga

KLARE MED NYTT SMYKKE: Det nye smykket "Skienskorset" er klart. Espen Wingaard og Elisabeth Moen har designet det. Produksjonen har funnet sted i Bergen.

KLARE MED NYTT SMYKKE: Det nye smykket "Skienskorset" er klart. Espen Wingaard og Elisabeth Moen har designet det. Produksjonen har funnet sted i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Etter to års jobbing med Skiens historie og designutkast, er smykket endelig ferdig. - Vi har fått plass til ni fascinerende høydepunkter fra byens saga.

DEL

Det er informasjon fra Elisabeth Moen og Espen Wingaard. Tirsdag viste de stolt fram det nye sølvsmykket hos Gullsmed Moen i gågata i Skien sentrum. Moen eier og driver gullsmedbutikken og har vært designer for det nye smykket sammen med Wingaard.

Inspirasjon i hverdagen

- Vi har lest oss inn i skienshistorien, og latt oss inspirere, forteller Elisabeth Moen. - Det gjelder blant annet korset i Gjerpen kirke, hjelmen til Dag Eilivsson, Henrik Ibsen i form av sine kjente briller, ankeret på en av kanalbåtene og et hjerte fra et stabbur i Brekkeparken.

- Vi har dermed kommet fram til et tro, håp og kjærlighet-smykke. Korset representerer tro, ankeret er håp og hjertet er naturligvis kjærlighet.

- Tro, håp og kjærlighet er viktig?

- Ja, det trenger vi, i en hektisk hverdag, det kan det ikke være noen tvil om.

"Skienskorset" er den offisielle tittelen på smykket.

Gir mulighet til å være stolt av byen

- Vår oppfatning er at "Skienskorset" kan brukes av alle, enten det handler om en dåpsgave eller en bursdagspresang, sier Espen Wingaard, som har hatt et spesielt ansvar for å finne fram til relevante historiske hendelser knyttet til smykket.

Han har faktisk kommet seg tilbake til 800-tallet da det var båtfrakt i området. Alle flommene og bybrannene er også representert ved blå og rød stein.

- Hvorfor synes du folk bør gå med smykke?

- Det er en identitetsbærer for Skien som formidler byens historie. Den som bærer det får anledning til å vise stolthet over sitt hjemsted.

Moen er enig og mener smykket kan inspirere innbyggerne til å ta byen tilbake.

Inngår i en serie

Det nye smykket inngår også i forretningens serie med smykker inspirert av Skien. I fjor kom eksempelvis "Gull Z" som naturligvis var for Gulset, en bydel i Skien.

- Vi har god erfaring med disse smykkene, det viser seg at kundene liker dem, opplyser Moen.

Hun legger til to andre ting ved "Skienskorset":

  • Skien Skjeen: En middelalderskje i sølv, buemerket på baksiden er typisk 1600-tallet, funnet i arkivet til Telemark museum
  • Sølvkjedet: Inspirasjon fra Norges første bergmester Hans Glaser som rådet kongen til å få sin egen sølvmynt.

Artikkeltags