- Det handler om smerte og sorg

AVKLEDD: Når du blir utlevert i det offentlige rom, blir du avkledd og føler deg ydmyket, sier Helga Hjorth. Foto: Sturlason

AVKLEDD: Når du blir utlevert i det offentlige rom, blir du avkledd og føler deg ydmyket, sier Helga Hjorth. Foto: Sturlason

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: - Diskusjonen om litteraturteori og termer og om hva som er juridisk riktig blir en blindvei. For oss som blir brukt som levende modeller i en roman handler det om smerte, sorg og tillitsbrudd, sier Helga Hjorth.

DEL

Da Vigdis Hjorth ga ut boken "Arv og miljø", der hun beskriver familiekonflikter, arveoppgjør og incest, svarte lillesøsteren med boken "Fri vilje". Romanen, som har et opplag på 26 000 eksemplarer, blir kalt det mest ekstreme innlegget i debatten om virkelighetslitteratur. Mandag kommer hun til Lundetangen pub i Skien for å holde foredrag, i regi av TA.

- Når de som er profesjonelle på litteraturfeltet begynner å diskutere teori og termer, er vi som ikke er skolerte på området dømte til å tape debatten, selv om det er oss de egentlig snakker om, sier Helga Hjorth.

Jussens begrensinger

Juristen synes også den juridiske biten er veldig vanskelig.

- Som jurist er jeg klar over at jussen har sine klare begrensinger. Ikke alt egner seg for rettslig regulering. Vi må tenke nytt om hvordan vi skal håndtere utfordringene med virkelighetslitteraturen. Forlaget burde møte de levende modellene, se dem i øynene og ta inn deres smerte.

"Jeg kjente igjen alt som ble beskrevet i anmeldelsene. Hyttene på Toffelsø og kranglingen om testamentet og om takstene, sykehusinnleggelsene til mamma, pappas fall i trappen, Veras tale på revisorkontoret; hver eneste episode anmelderne hentet ut av romanen for å ramme inn beskrivelsen av Veras litterære verk, var hentet fra vårt liv, mitt liv. Men jeg kjente ikke igjen pappa som hatet alle kvinner - alle unntatt Vera, som han syntes var uimotståelig. Eller manmma som hadde visst om overgrepene, men bare snudde ryggen til fordi hun var mer opptatt av fasade. Jeg kjente ikke igjen Even som var et såret barn heller, Ingvill som spilte offentlig godhetsperson, meg selv som hatet storesøsteren min, eller Vera som bare var et offer", skriver Helga Hjorth i boken.

Avkledd

- Når du blir utlevert i det offentlige rom, blir du avkledd og føler deg ydmyket. Det må bli tatt på alvor.

 Da det blåste som verst rundt søsterens bok, syntes hun det var spesielt å gå på jobb og sitte sammen med kollegene i kantinen.

- Etter at "Fri vilje" ble utgitt kom mange til meg og andre i familien og sa at endelig hadde funnet en inngang til å snakke om "Arv og miljø". Før boken min kom ut var det få som snakket om min søsters bok med meg hvis ikke jeg introduserte temaet, forteller Helga Hjorth. Hun skrev romanen for å forsvare familien og foreldrene.

- Jeg svarer på en ytring med en annen ytring. Mange har kalt det hevn. Men meningen med ytringsfrihet er jo at ytringer skal møtes med ytringer. Målet er en offentlig samtale hvor alle kan bli litt klokere. Da må man akseptere mot-ytringer også. Så jeg syns det er rart å kalle det hevn. For meg er det ytringsfrihet. Bare på denne måten kan jeg ivareta selvrespekten.

Artikkeltags