Smykket «Eline» er utviklet i et samarbeid mellom Gulset nærmiljøsenter ved Espen Wingaard og gullsmed Elisabeth Moen, og lanseres i forbindelse med Gullsmed Moens nyåpning i sentrum.
- Vi ønsker at flere skal få mer kunnskap om plassen de bor på, og et forhold til historien der. Gulset har satt spor langt utover Skien, og vi har mye å være stolte av, mener Wingaard, som selv er innflytter til Telemarks største bydel. Han er opprinnelig fra Sarpsborg.
- Jeg har bodd her i seks år nå, sier Wingaard, som er leder i Gulset nærmiljøsenter. Han har dykket ned i bydelens historie.
- Smykket kan bidra til identitetsbygging og forståelse for bydelen, mener han.
Hyllest til kvinnen
Smykket er laget av stål. Det er jern, som de fant i Vestmarka, tilsatt 2,1 prosent karbon. Anhenget er av sølv og bjørkeløvet og eikeløvet henspeiler på et spesielt tre på Gulset.
- På Gulset finnes det to forskjellige trær som har vokst sammen. Det er et nydelig bilde på hva Gulset er. Jeg skulle ønske at vi var mer positivt nysgjerrige på annerledesheten, siden historien viser at det er her man finner kimen til utvikling og endring, sier Wingaard.
Nøklene på anhenget symboliserer en hyllest til kvinnene, og metrikstegnet er et merke funnet i Vestmarka.
- Det står igjen fra Jernutvinningen i Norges største industri, og var et holdepunkt for oppmåling og beskatning.
Smykket er oppkalt etter Eline Ingensdotter (1577-1623). Hun beskrives som en vakker og tøff kvinne. Eline ble født utenfor ekteskapet, og oppdratt av mormoren.
Ble henrettet og brent
Som ung tjenestegjorde hun på Gulset gård, før hun giftet seg med klokkeren i Gjerpen kirke og flyttet til nordre Rising. Av sin mormor fikk hun kunnskap om planter. Hun ble senere uskyldig henrettet og brent, beskyldt for trolldomskunst, på Faret i 1623.
- Å være født utenfor ekteskapet var en tøff belastning, på den tiden. Historien hennes er knallsterk, understreker Wingaard, som ønsket å lage et smykke av en markant kvinneskikkelse fra Gulset.
- Jeg håper skiensfolk kan bære smykket med stolthet. Skulle praten stoppe opp, kan de jo alltids fortelle historien det symboliserer.