Nede på sletta i den lille skogen som strekker seg mellom bygningene i Fritidsparken og starten på løypenettet i skogen, har speiderne etablert seg.

Her yrer det av liv mellom trærne, det varmes saft og kokes kaffe, spikkes pinner til pinnebrød, eller som 3. Skien speidergruppe, steker pannekaker på steinheller.

Det er den årlige Kom deg ut-dagen. Et lavterskeltilbud som tar sikte på å få folk ut.

Langt

Og ut har de kommet, barnefamiliene, for å dra nytte av vinteraktivitetene og litt av den sparsomme snøen vi har fått i Skien denne vinteren.

Oppe i bakken møter vi på Erik Nygaard, som har tatt med barna William (7) og Cadence (3) og «bestefar» Rune. Lengre oppe i bakken ligger leiren Trollets hjerte, der det visst nok vanker både akekonkurranser og pinnebrød.

Men først må bakken forseres.

- Jeg er ikke sikker på om jeg orker å gå så langt, sier William.

- Er det langt igjen?

Pappa Erik forteller at de prøver å ta med barna ut på tur hver søndag.

- Så vi ville gått ut uansett i dag, men det passet ekstra bra at det var litt aktiviteter å bli med på, sier han.

Konkurranse

Bakken er forsert og barna glemmer raskt alt snakk om å være slitne. Oppe i leiren er det nemlig fine akemuligheter.

Her står også frivillig fra Skien turlag, Bente Rørstadbotten og vikler pinnebrød som en ekspert.

- Ja, jeg begynner jo å få dreisen på det etter hvert. Det er viktig å ikke være for nøye, folk er ikke noe opptatt av at det skal se så fint ut, flirer Bente, som er frivillig på Kom det ut-dagen for tredje året på rad.

Lengre borte i bakken gjøres det klart til akekonkurranse. Nede i bunnen står Torbjørn Gurholdt med deltakerliste, mens de påmeldte trekker med seg kjelker og akebrett opp på toppen.

Nedfarten blir krevende for noen. I stedet for å ake rett fram, er det noen som farer rett til skogs, mens andre igjen forserer bakken med fin stil.

Søstrene Pernille og Sofie Lisø Berget bestemmer seg for å komkurrere mot hverandre, og de ender opp i en leende haug med armer, bein og akebrett nederst i bakken.

- Det var kjempegøy. Men det hadde vært lettere med ratt, gliser de, før de legger i vei opp mot toppen igjen.

Samarbeid

Kom deg ut-dagen arrangeres over hele landet, og på 13 steder i Telemark.

Det er i utgangspunktet DNT som arrangerer, men i Skien stilte også Speiderne, DNB, orienteringsklubben og utstyrssentralen opp.

- Det samarbeidet setter vi utrolig stor pris på. Det er så bra at flere vil være med, sier styremedlem i Skien turlag, Torhild Solheim.

- Ellers så er det veldig hyggelig å se at det kommer så mange mennesker. Det er jo det som er hensikten, at folk skal komme seg ut.