Gå til sidens hovedinnhold

Han får Norges viktigste ytringsfrihetspris

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Ahmedur Rashid «Tutul» Chowdury er Skiens fribyforfatter. Nå er han tildelt Ossietzkyprisen 2018 for «fremragende innsats for ytringsfriheten».

Prisen deles ut av Norsk PEN, den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

I Norsk PENs begrunnelse for å gi Chowdury prisen heter det at «Han får prisen for motet han i en årrekke har utvist gjennom kompromissløst å utgi litteratur som fremmer liberale og sekulære verdier i et stadig mer ekstremistisk samfunn i hjemlandet Bangladesh.

Til tross for trusler og drapsforsøk har Tutul insistert på å forsvare ytringsfriheten gjennom å publisere bøker og artikler som han visste kunne koste ham livet. Fra sin eksiltilværelse i Norge har han med pågangsmot klart å føre videre sitt livsverk.»

Angrepet med machete

Ahmedur Rashid Chowdury, eller Tutul som han gjerne kalles, ble født i Bangladesh i 1973. Han jobber som forfatter, redaktør og forlegger.

Som en protest mot at etablerte forlag i hjemlandet sjelden eller aldri ville utgi bøker av progressive forfattere og fritenkere, utvidet Tutul i 2003 virksomheten rundt det litterære tidsskriftet Shuddhashar, og han etablerte et forlag med samme navn.

Blant forfatterne som er oversatt til bangla og utgitt av Tutul på Shuddhashar finner vi blant andre Pablo Neruda, Tomas Tranströmer, Hafeez, Sylvia Plath, Faiz Ahmed Faiz og Arundhati Roy. Mange av bøkene han har utgitt omhandler det som i Bangladesh betraktes som kontroversielle temaer: homoseksualitet, likestilling, ateisme, kvinners seksualitet, religionskritikk, vitenskap og psykologi, står det videre å lese i begrunnelsen for prisen.

Les også: Sto på islamistenes dødsliste - ble forsøkt drept med macheter

Ifølge PEN International har minst ni forfattere, intellektuelle og aktivister blitt myrdet i Bangladesh siden 2015. I oktober 2015 ble Tutul selv, etter flere år med trusler og trakassering, angrepet og nær drept av to personer som oppsøkte ham med macheter og skytevåpen inne på forlagskontoret i Dhaka. Tutul overlevde så vidt, men en kollega ble hakket i hjel med macheter bare få timer senere.

Har startet på nytt

Tutul kom til Norge og Skien sammen med sin kone og to døtre i januar 2016. Her har han gjenetablert Shuddhashar, foreløpig i form av et nettbasert tidsskrift. Til tross for knappe ressurser og manglende finansiering har han gitt ut ni utgaver av tidsskriftet på under to år. Artiklene han har publisert fra sitt hjemmekontor i Skien ligger åpent tilgjengelig på tidsskriftets nettside.

Ossietzkyprisen 2018 skal overrekkes onsdag 14. november på Litteraturhuset i Oslo.