Boken «Vi skulle vært løver» handler om den litt ensomme syvendeklassingen Malin, og den nye venninnen Leona. I gymgarderoben kommer det frem at Leona har guttekropp, og Malin må velge mellom å være en del av jentegjengen, eller å være den eneste som forsvarer Leona.

Barna stilte spørsmål til Baugstø, og hun stilte også spørsmål tilbake.

– Noen kunne en god del om dette, andre sitter bare veldig forundret. Men det er bra, dette må vi snakke mer om, tenker jeg da.

Etter å ha lest et utdrag spør hun publikum om de vet hva man kan kalle de som er som Leona. Flere barn kom med forslag, og de hadde en samtale om pronomen, biologisk kjønn, og at kjønn er i forandring.

– Jeg fikk noen ganske fine spørsmål, noen virka veldig reflekterte. Jeg tenkte «Hmm, du har tenkt på dette før». Jeg blir jo ofte ganske imponert over barn når jeg hører de.

En ommøblering

Baugstø fortalte barna om hva som ga henne ideen til «Vi skulle vært løver». Hun holdt opp et brev, sendt fra barnet til en venninne. Der står det at den hun tidligere har kjent som Tom nå heter Alexandra, og ville bruke hun-pronomen. Hun beskriver det som en ommøblering, å vende seg til at det er «hun» heller enn «han», jente istedenfor gutt, og at flere av venninnene slet med pronomenene.

– Så tenkte jeg, det skylder vi menneskene. Det skylder vi henne, å ta den ommøbleringa, og ta den jobben det egentlig er.

Ei jente i publikum spurte forfatteren om det var vanskelig å skrive en bok om å være født i feil kropp, når hun ikke hadde erfart det selv. Baugstø fortalte at det var mye av grunnen til at boka var fra Malins perspektiv, og at hennes egne følelser kom ut gjennom Malin.

– Jeg tror jo de fleste av oss har stått i situasjoner der vi ikke har vært så tøffe og modige, kanskje vi har gått med flertallet og strømmen og bare jatta med, i stedet for å tørre å stå opp som den eneste. Det er jo det å skape en forståelse rundt det at, det er ikke lett, men noen ganger nødvendig.

Les også: Åpnet med sprutende flammer

Les også: Forelsket i sine egne karakterer

Hun forteller at boka også treffer voksne. «Alle mennesker fra 10 til 100», er svaret hun gir når folk spør hvem boka er for. «Jeg merker jo at historien treffer voksne også. Vi har jo alle vært barn en gang».

Dette er andre gangen Baugstø formidler på Appelsinia.

– Jeg har vært på Appelsinia en gang før, da var det tredje klasse jeg traff. Jeg synes det er kjempegøy, det er en flott, flott greie at man lager en festival for barnelitteratur, forteller hun.

– Jeg har aldri vært i et sirkustelt, så det var noe nytt, sier Baugstø og ler.

(Artiklene om litteraturfestivalen Appelsinia er skrevet av elever ved medialinja på Hjalmar Johansen videregående skole)