Forelsket i sine egne karakterer

SAMARBEID: Forfatteren Bjørn Sortland har jobbet sammen med danserne Miko og Abir på en emosjonell forestilling om det å være flyktning. Foto: Eirik F. Edvardsen

SAMARBEID: Forfatteren Bjørn Sortland har jobbet sammen med danserne Miko og Abir på en emosjonell forestilling om det å være flyktning. Foto: Eirik F. Edvardsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Bjørn Sortland, forfatteren bak bokserien «Kunstdektektivene», besøker Appelsinia-festivalen for tredje gang. Han er her for å snakke om sin nyeste roman «Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen», som er det første innslaget i forestillingen «Ungdommer på flukt».

DEL

Barna i salen til Dovregubbens hall fniser litt av tittelen, men blir straks stille og mer oppmerksomme når Sortland begynner å lese.

Sortland forteller om livet til Mariam og hennes familie i byen Homs i Syria. Hans myke Sunnhordalandsdialekt klinger i hele salen, når han skildrer ungdomslivet i Aleppo og historien bak den oppmerksomhetsvekkende tittelen. Resten av boka handler om Mariams flukt fra hjemlandet og hennes lange søk etter «verdens beste land».

– Jeg har i flere år vært i kontakt med forskjellige flyktninger som har kommet til Norge. Noen har jeg hatt dybdeintervju med, sier Sortland. Selv om forfatteren har blitt mest kjent for sine 12 barnebøker om detektivene som reiser jorda rundt, skriver han også bøker for voksne.

– Jeg skifter hele tiden, sier Sortland om hvem han skriver for.

Han har totalt utgitt over 60 bøker.

– Jeg syns det er en veldig entusiastisk liten festival. Det er fint med en litteraturfestival spesifikt for barn og unge, sier forfatteren til slutt om Appelsinia.

På flukt

Harde og melodiske hip-hop-beats fyller Dovregubbens hall, når danserne Miko (26) og Abir (21) kommer frem bak sceneteppet. Dette er den andre og siste del av forestillingen «Ungdommer på flukt». De to danserne beveger seg lett og ledig over hele scenen, det er som om hver bevegelse har en betydning, og fanger publikums fulle oppmerksomhet.

– Vi har jobbet med denne fremførelsen siden 2016, forteller Abir.

De har hatt den samme forestillingen, i samarbeid sammen med Bjørn Sortland, en gang tidligere i Lillehammer. Miko flyktet fra Eritrea som 18-åring og Abir fra Jemen som 8-åring. De har hver sitt lydopptak av en monolog, om hvordan det er å være flyktning i Norge.

Les også: En bok for alle fra 10 til 100

Les også: Åpnet med sprutende flammer

Historiene er basert på deres egne opplevelser og blir avspilt sammen med musikk, dans, og cinematiske videoer i bakgrunnen.

– This is just a teaser, the real show is over an hour long, sier Miko og smiler.

Abir og Miko er på turne rundt om i Norge og skal blant annet ha en full fremføring i Oslo på slutten av året.

– Jeg blir skikkelig inspirert av hvem de er, de er min hovedinspirasjon til hele forestillingen, sier læreren og dansernes sjef, Therese Slob.

Abir og Miko skal ha enda en forestilling på Appelsinia på onsdag denne uken.

(Artiklene om litteraturfestivalen Appelsinia er skrevet av elever ved medialinja på Hjalmar Johansen videregående skole)

Artikkeltags