Kistefestivalen går inn i sitt fjerde år og åpner hus og tun for publikum og artister helga 28. til 30. juli. Arrangementet på familiegården til Kiste-slekta i Siljan utgjør en av de minste musikkfestivalene i Telemark.

Lokalt tilknyttede artister som Paal Flaata, Ingvild Homme og Cesh er booket til årets festival, det samme er hip hop-gruppa Hester V75 og Kjartan Lauritzen, samt Jenny Augusta. Stand up-komiker Jonis Josef blir konferansier. Noen headlinere kommer på plass i nærmeste framtid, og hele programmet skal være klart i løpet av april.

Til kamp mot matsvinn

I tillegg til å servere live musikk, legger arrangørene mye krefter i å jakte, fiske og dyrke mat til festivalgjestene. Innsatsen for å få til bærekraftig matservering har gitt dem Debios gullmerke. Matvarene som de er nødt til å kjøpe, skal være økologiske.

– Vi bruker de råvarene vi har i nærheten, og satser på retter som alle er kjent med, som pizza, hamburger og kebab, sier festivalarrangør Martin Kiste.

Sammen med broren Andreas har han hovedansvaret for festivalen, men nesten alle i familien bidrar for å få arrangementet i havn.

 

Tre rådyr er skutt siden sist på eiendommens jaktterreng, og kjøttet fra dyrene skal brukes i kebab og pizza. Et annet populært tilbud blant sultne gjester er helgrilla gris med rotmos, men arrangørene går enda lenger i jakten på råvarer. I det siste har det vært mye fokus på det skjulte matsvinnet i norsk landbruk, hvor høner utgjør en stor andel. Hos Kistefestivalens primus motorer anses både duer, bever, gjedde, geit/kje og moskusender som ypperlig mat. Og nylig sendte de to Mangalitsa-svin til slakt. Dette er en europeisk svinerase som gir ekstra fint kjøtt.

Utløste politiutrykning

– Bever, for eksempel, kan være en stor plage for bønder ved at de demmer opp bekker. Mange leier inn jegere for å skyte dem, men de gjør ikke noe med dyret etterpå. Beverkjøtt er jo en delikatesse, det smaker utrolig godt. Noen har sammenlignet det med bjørnekjøtt, sier Martin Kiste. Han mener vi er blitt bortskjemte av å kunne gå i butikken og kjøpe kjøtt fra storfe og gris.

– Vi har ekspandert menyen en del, og folk kan ha litt å velge i, forsetter Martin Kiste og sikter til festivalmenyen.

 

Han ønsker mer fokus på de råvarene altfor mange ser på som avfall. Snart står fisking av gjedde på agendaen, og hvis de er tidlig ute får de med rogna som de kan lage gjeddekaviar av. Martins samboer og mor fileterer gjedder og lager gjeddekaker utover hele våren.

Duejakten deres ender gjerne i due-sandwicher. For, som Martin Kiste sier, i Siljan spiser duene stort sett korn. De henger ikke rundt et gatekjøkken i byen på jakt etter Big Mac-rester.

– Det blir en helt annen smak på kjøttet, slår han fast.

I fjor høst fikk de tillatelse til å skyte duer som gjorde skade på avlingen til en bonde. Problemet var at gutta glemte å varsle naboene om skytingen. Det endte med at politiet fikk flere telefoner og fryktet at et skytedrama var i gang i Siljan. Flere patruljer ble sendt ut, men det var altså bare brødrene Kiste som fanget mat til neste års festival.

Har brukt 300 000 på festival

Kistefestivalen mottar ikke noe offentlig støtte, og målet for årets festival er å trekke minimum 500 personer hver dag. Festivalen startet som en gratis vennefest da Martins bror fylte 30 år. Etter dette fikk de lyst til å arrangere en ordentlig festival, blant annet for å vise fram den fine plassen de har i Siljan. I fjor var rundt 450 besøkende innom gården.

– Fram til nå har jeg betalt alt. Jeg har vel brukt cirka 300 000 kroner på at folk skal ha det gøy hos meg, flirer han.

– Vi gjør ikke dette for pengenes skyld. Jeg synes det er moro å gjøre noe utradisjonelt og tenke utenfor boksen.