På tross av at vi har lange og rike tradisjoner for grøtkoking her til lands, har ikke grøtkokingen blitt hyllet med et eget norgesmesterskap før nå.

Det gikk av stabelen lørdag formiddag, der 16 deltakere skulle knive om hvem som kokte den beste hverdags- og festgrøten. Vinneren, som blir annonsert fra scenen lørdag ettermiddag, blir sendt videre til det prestisjetunge verdensmesterskapet i grøt, som arrangeres hvert år i Skottland.

Har litt trening nå

Men hvordan forbereder man seg egentlig til et norgesmesterskap i grøt?

- Nei, det gjelder nå å lage grøt, da. Jeg har prøvd meg fram med litt forskjellig, servert det til familien og hørt hva de mener, forteller Aslaug Groven, opprinnelig fra Seljord, men bosatt på Gvarv.

- Men man kan ikke servere grøt alt for ofte. Da blir det protester, ler hun.

Den ivrige grøtkokeren har lenge hatt en interesse for tradisjonsmat, og har tidligere deltatt i NM i suppe.

- Så da ha jeg litt trening fra før og blir ikke like nervøs.

Hverdag og fest

Deltakerne fikk 30 minutter på seg til å koke en enkel tradisjonell hverdagsgrøt og en egenkomponert festgrøt, der de kunne bruke fantasien.

De tre dommerne, Bodil Nordjordet, Gunnar Bakke og Anne Karine Statle, fikk servert grøten i dommerteltet, der de blindtestet seg fram til en vurdering. Konferansier var Linda Roalstad, kjent fra «Hele Norge baker».

Se flere bilder her:
Bildeserie

NM i grøt 2016

Med krydder

En av deltakerne var Ann Kristin Wang, som sammen med to andre nå kommer ut med boka «Grøt på ville veier». Hun satset på en krydret og spennende grøt til fest.

- Nå tar jeg ut kardemommekjernene, som har gitt god smak til grøten. Jeg har også oppi pepper og fersk ingefær. Ikke en kjedelig grøt, men man må jo ta i litt når man har gitt ut «Grøt på ville veier», smiler hun.

For grøt kan være så mangt, alt fra det enkleste enkle, til spennende smaker.

- Grøt er masse. Grøt er bærekraft, lykke og god mat. Alle burde spise mer grøt, fastslår hun.