Nesten hundre tusen mennesker satte foten innenfor portene på Dyrskuplassen i helga, totalt antall landet på 94 248. Det er 12 000 flere enn fjoråret og 6000 flere enn 2014, da forrige publikumsrekord ble satt.

Fredagen, da det blant annet var besøk av kronprinsparet og EAT-konferanse med Gunhild Stordalen, var visstnok den beste noensinne. Rundt 65 000 besøkte fesjået fredag og lørdag, mens tallet var 29 000 for søndag.

Og når det er jubileum passer det med en skikkelig fest. Det er mange som har blitt smidd i hymens lenker på Dyrskuplassen, men det er ikke ofte at noen har foretatt selve vielsen der.

Men i jubileumsåret hadde Brit Kristin Nærheim og Vidar Jørgensen bestemt seg for å si «ja» til hverandre på Sterke Nils-tunet. Med hundrevis av «gjester» og med Aasmund Nordstoga til å underholde, ble det hele en spesiell opplevelse, både for brudepar og frammøtte.

De to ble fraktet til tunet med samme vogna som kronprinsparet satt i dagen før. Der ble de møtt med den tradisjonelle skålen med øl fra Aasmund Nordstoga.

– Ruster ikke

Og salmesangen, sunget av de mange frammøtte, var sjeldent vakker, mens sokneprest i Seljord, Dag Harald Undheim foretok vielsen.

Imens sørget smed Øivind Klausen for å fyre opp essa, der de to, bokstavelig talt, skulle smies sammen etter at vielsen var overstått.

– Dette har jeg drevet med i 16 år, og statistikken er god, forsikret smeden, før han hamret sammen de to hjertene i jern, mens brudeparet sto og holdt i hver sin ende.

– Et ekteskap er som disse jernlenkene. Hvis dere pleier det, og passer på at det ikke ruster, så holder det seg fint i mange år, sa smeden.

NM i grøt

Lørdag var det også dags for verdens aller første norgesmesterskap i grøtkoking.

 

Her hadde 16 ivrige grøtkokere stilt opp for å kappes om de gjeve prisene, der den aller beste får representere Norge i VM i grøt, som går av stabelen i Skottland.

En av dem som håpet på å hevde seg var Aslaug Groven, opprinnelig fra Seljord.

– Jeg har prøvd meg fram med litt forskjellig, servert ulik grøt til familien og hørt på hva de mener. Men ikke altfor ofte, for de kan jo fort bli lei av grøt, smilte hun.

Deltakerne fikk 30 minutter på seg til å koke en enkel tradisjonell hverdagsgrøt og en egenkomponert festgrøt, der de kunne bruke fantasien. Etterpå ble grøten vurdert av de tre dommerne, Bodil Nordjordet, Gunnar Bakke og Anne Karine Statle.

Det ble til slutt Bjørg Nordbø fra Åmotsdal som vant førsteprisen, mens Laila Rørholt Rød vant prisen både for tradisjonsgrøt med melk og festgrøt og Thorbjørn Kristensen høstet hederlig omtale.

Navnekonkurransen på Dyrsku-kalven ble avsluttet søndag, etter at hundrevis hadde deltatt. Og navnet passet ekstra godt i jubileumsåret, for den lille telemarkskalven fikk det velklingende navnet Jubilea.