– Vi er absolutt i toppsjiktet i fylket

FINEST I FYLKET: Bibliotekar Britt Haugland mener de nå har fått fylkets fineste bibliotek i Seljord. Foto: Bjørnar Hagen Vika

FINEST I FYLKET: Bibliotekar Britt Haugland mener de nå har fått fylkets fineste bibliotek i Seljord. Foto: Bjørnar Hagen Vika

Artikkelen er over 2 år gammel

SELJORD: Etter mange år med venting kunne det nye biblioteket i endelig slippe folk inn på tirsdag. – Et drømmelokale, kvitrer biblioteksjef Britt Haugland.

DEL

– Det kan ikke sammenliknes med det gamle biblioteket, sier en strålende fornøyd Britt Haugland.

Etter 20 års venting, med mugg i den gamle bibliotekkjelleren og mange rare lokaliseringsforslag, skjøt prosessen med å bygge nytt bibliotek fart i 2016. Ved å bake det nye bygget inn i Granvin kulturhus ser de ut til å ha funnet gode løsninger for alle parter.

– Her har vi dobbelt så stor plass med alt på ei flate, det er lyst og luftig, og så er det allerede et veldig godt miljø på huset her, forklarer Haugland.

– I toppsjiktet

Biblioteksjefen kan ikke annet enn å fryde seg over det 430 kvadratmeter store lokalet. Med splitter nye reoler på hjul og egne avdelinger for barn og ungdom, ligger alt til rette for gode besøkstall.

– Det er et drømmelokale. Alt inventaret er jo nytt, vi har beregna god plass, så her kan vi boltre oss.

– Du var inne på at dette er Telemarks flotteste bibliotek...

– Ja, vi er i absolutt i toppsjiktet. Det eneste som kan sammenliknes med vårt bibliotek i fylket, er Bok- og blueshuset på Notodden.

Formet som bok

Det nye biblioteket er tegnet av den lokale arkitekten Bjørn Aase, som jobber for Ljøterud–Ødegård Kongsberg AS.

– Tanken var at det skulle tilpasses mellom de gamle bygga på Granvin. Det skulle ha en spesiell form for å ta opp alle takformene som møtes i det området. Samtidig var tanken at taket til biblioteket skulle føles som en åpen bok, sa Aase til TA i fjor vår.

– Bokryggen ligger liksom nedover og sidene vender oppover mot himmelen. Det er artig at det er litt symbolikk i det, sier biblioteksjefen.

– Hva er reaksjonen til de besøkende?

– De er så begeistra. De sier at de synes det er kjempefint.

Åpning med bokbad

Tirsdag var det travelt på biblioteket. Tidlig formiddag var 2. klasse fra Seljord barneskole på besøk. De sørget for sang og eventyrstund for barnehagebarn.

På kvelden var det formell åpning ved styreleder på Granvin kulturhus, Gunnar Eilefstjønn og varaordfører Jon Svartdal (Høyre). Hæge Manheim og elever fra Seljord kulturskole sørget for underholdningen, før nasjonal- og lokalskatten Helga Flatland ble bokbadet av journalist Anne Sofie Tresland.

– Vi håper at vi skal samarbeide mer med Granvin for å få til flere arrangement her på huset, avslutter biblioteksjefen.

Granvin kulturhus AS eier lokalene. Kommunen leier for 500 000 kroner i året. Fra før av leier kommunen gymsal, lokaler til kulturskolen, samt lokaler til ungdomsklubb og voksenopplæring på Granvin. Det betaler de rundt 1,8 millioner kroner for i tillegg til et driftstilskudd på 400 000 kroner. AS-et er for øvrig eid av kommunen (28,55 %), Seljord IL (22,39 %), Seljord ungdomslag (22,39 %) og småaksjonærer (26,9 %).

Artikkeltags