– Da jeg var yngre drev jeg å øvde i et hus rett ved siden av her og har egentlig alltid drømt om å få spille her. Jeg har tenkt på det i mange år så det var veldig stas da vi fikk det til i fjor, sier Jan Birger Akerhaugen.

Gitaristen har vokst opp på en gård bare noen knallharde plekterkast fra kirka på Akkerhaugen, som altså huset sin første konsert for offentligheten i fjor.

Kirka ligger relativt godt gjemt i et boligfelt i Norsjølia på Akkerhaugen, og der har den ligget siden 1920. Det er Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) i Telemark som eier den og på det travleste på 1920- og 1930-tallet, hadde kirka et sted mellom 50 og 100 medlemmer, sier Torstein Haukvik som er leder og husbestyrer i lokalmenigheten.

På landsbasis har DELK 3500 medlemmer.

Eldsterådet ga ja

Inntil 1962 var det også en skole i bygget, men siden den gang har medlemstallene i den lokale menigheten gått nedover.

– Det har vært både brylluper, dåp og konfirmasjoner her, men de siste 30 åra har den type aktivitet dalt, med noen sporadiske unntak, sier Haukvik.

Kirka er liten og intim og passer godt til konsert. I fjor gjorde Jan Birger Akerhaugen og Akkerhaugen rocksamfunns leder Bjørn Arve Skjeslien et framstøt overfor menigheten.

– Det er nok ikke den mest liberale menigheten hvis du leser litt historie, men til slutt kom eldsterådet i Telemark fram til at det var lov med konsert her, sier Torstein Haukvik.

Lettere i år

Om det tok litt tid å få ja til konserten i fjor, var det lettere i år. Menigheten var fornøyd med det Emil Solli-Tangen, Jan Birger Akerhaugen og Knut Olav Buverud Sandvik presterte på scenen i fjor. I år er de klare igjen. Denne gangen bytter de ut Buverud Sandviks bass med Terje Meisingsets orgel og piano.

– Det er et ganske så intimt sted å spille. Folk satt nesten litt bak meg og han som styrte lyden måtte omtrent sitte oppå folk, flirer Emil Solli-Tangen.

I fjor stappet de inn 110 personer. I år er det igjen utsolgt, og Akerhaugen og Solli-Tangen håper at de får plass til 100 stykker.

Veldig moro

– Vi trives veldig godt med å spille på en så liten plass som dette. I tillegg til Akkerhaugen spilte vi også i ei bitte lita kirke i Grungedal i fjor. Det er noe eget når halve bygda kommer på konsert. At kunsten når ut, det opplever vi at folk synes er stas, sier Solli-Tangen.

De som allerede har sikret seg billett kan se fram til julemusikk fra alt mellom Bach og Wham. Publikum loves også en egenkomponert sang.

Konserten på Akkerhaugen er trioens første av 13 konserter. I Telemark skal de innom Kviteseid, Grungedal, Hjartdal, Treungen, Borgestad, Rjukan og Ulefoss.

– Siste konserten er 21. desember, så blir vi vel sjuke når vi slipper oss nedpå igjen 22. desember, sier Akkerhaugen og Solli-Tangen.