– Den fredagen nyheten gikk ut og dagene deretter har vært hektiske. Telefonen sto ikke stille, forteller han.

– Vi turte ikke håpe på at det var så intakt. I beste fall kunne det være et gulv, men nå har vi fått en hel kjeller, sier han.

Rjukan Arbeiderblad, Telemarksavisene, Dagbladet og de andre riksavisene hadde saken ute på nettet i løpet av morgentimene. NRK, TV2 og radiokanalene fulgte raskt opp. Svenske og danske medier formidlet også funnet av den 2800 kvadratmeter store kjelleren som viste seg å ha ligget tilnærmet intakt under jorda og betonghaugen.

Har studert omtalen

I løpet av mandagen var det også sendt ut en pressemelding på engelsk. Retriever AS – Medieovervåking & Analyse har – på oppdrag fra NIA – gått gjennom all medieomtalen tungtvannskjelleren har fått i uke 39, 40 og 41.

– Omregnet i annonseverdi har denne mediedekningen en verdi på 28 millioner kroner. Det er formidabelt. Forhåpentligvis vil det bidra til større interesse for museet og utstillingene i åra fremover, uttaler Runar Lia.

– Nå blir utfordringen å sikre kjelleren. Kulda er i anmarsj og vi må sikre oss mot frostsprengning. Den historiske kjelleren skal bli stelt i best mulig stand og med tiden bli et museum, som forteller mer om det som skjedde her under andre verdenskrig, sier han.