Faustino for full musikk

Artikkelen er over 5 år gammel

Velkjente Bodegas Faustino ble grunnlagt i 1861. Faustino var fornavnet til bestefaren til dagens eier, José Miguel Martinez Zabala. Han eier 650 hektar vinmark, og er den største vingårdseieren i Rioja.

DEL

Vinmarkene befinner seg i ca 500 meters høyde i Rioja Alavesa i et relativt kjølig atlanterhavsklima med passelig årsnedbør. Egenproduserte druer med stor vekt på kvalitetskontroll, kortere fatlagring, en miks av franske og amerikanske fat og lengre flaskelagring enn konkurrentene kjennetegner husstilen. Samlet kan det gi viner som har beholdt fruktkarakter, eleganse og finesse.

I firmaets vinkjellere i landsbyen La Guardia i Rioja Alavesa ligger ærverdige vinflasker og godgjør seg i opptil flere tiår. Noen av disse finner også veien til Norge. Ærverdige er også selve portrettene som pryder flaskeetikettene. Faustino I viser Nicolaes van Bameeck som var en hollandsk tøyhandler. Portrettert ble han av Rembrandt i 1641. På Faustino VII fremstår Antwerpenborgeren Marten Pepijn, malt i 1632 av Antonius van Dyck. Faustino V har som motiv den tyske operakomponist Christoph Willibald Ritter von Gluck, malt av den franske hoffmaler Joseph Siffrein Duplessis i 1775. For øvrig var det Duplessis som malte både de mest kjente portrettene av Ludvig XVI og Benjamin Franklin-portrettet som pryder amerikanernes 100 dollarseddel. Gluck skal ha sagt at ”gi meg penger så jeg kan kjøpe vin, for med vin kan jeg få inspirasjon til å komponere god musikk”.

Nr 685 Faustino V Reserva 2009 kr 159,90

Bodegas Faustino, Rioja, Spania (Fins i Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: 92 prosent Tempranillo og 8 prosent Mazuelo fra vinstokker med en gjennomsnittsalder på 23 år. Fatlagret i 16 måneder på vesentlig fransk, men også amerikansk eik. Flaskemodnet i mer enn 2 år. Sukker: 1,2 g/l. Syre: 5,2 g/l

Dyp rødfiolett. Delikat kjølig og raffinert aroma av vanilje, kryddernellik, jordbær, bringebær med et tobakkstreif. God fylde samtidig som vinen er elegant og balansert syrefrisk og rødbærsfruktig. Temmelig lang nyansert ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, torsk, paella eller Manchego-ost samt nytelse. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Testvinneren!Rasende god og elegant Rioja Reserva som gir svært mye vin for pengene.  Leveres i stilig trekasse som ikke gjør den mindre gaveaktuell. Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terningkast 6

Nr 678 Faustino I Gran Reserva 2001 kr 219,90

Bodegas Faustino, Rioja, Spania (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: 85 prosent Tempranillo, 10 prosent Graciano, 5 prosent Mazuelo. Fatlagret på fransk og amerikansk eik i 28 måneder med etterfølgende lang flaskemodning.  Sukker: 1,4 g/l. Syre: 5,6 g/l

Dyp rubinrød med brunrøde toner. Pen duft av lær, tobakk, solbær, jordbær og svartpepper. God fylde i en delikat og elegant harmonisk smak med pen syrestruktur og medium konsentrasjon og fruktintensitet. Lang rund, men likevel substansiell ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, torsk samt kontemplasjon. Temperatur: 16-18 grader.

Konklusjon: En klassiker som avgjort dufter og smaker, men mangler litt på snerten, toppfrukten og konsentrasjonen til å nå opp som testvinner. Drikkeklar, kan lagres opptil 10 år.

Terningkast 5

Nr 17501 Faustino 3liter BIB kr 399,90

Bodegas Faustino, Spania (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 85 prosent Tempranillo og 15 prosent Merlot. Tempranillodruene fatlagres i 5 måneder, mens Merlotdruene fatlagres i 1 år. Sukker: 3,6 g/l. Syre: 4,9 g/l

Dyp granatrød. Tiltalende duft av vanilje, syltede bær og pepper. Middels fyldig, sval, syrlig og litt stram smak med medium konsentrasjon. Ganske lang passe fast og syrefrisk ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, paella, tapas, pizza, pasta eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Typisk spansk vaniljeduftende og syrefrisk rødvin. Faustinos første kartongvin er et meget bra kjøp faktisk!

Terningkast 5

Nr 70246 Faustino I Gran Reserva 1970 kr 1350

Bodegas Faustino, Rioja, Spania  (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 85 prosent Tempranillo, 10 prosent Graciano, 5 prosent Mazuelo. Fatlagret på fransk og amerikansk eik i 30 måneder med etterfølgende lang flaskemodning. Sukker: 1,4 g/l. Syre: 5,6 g/l

Dyp rødbrun med oransje kant. Utviklet bouquet av kaffe, lær, solbær og etter en stund jordbær. God fylde med medium fruktkonsentrasjon i en relativt syrefrisk, men samtidig rund utviklet smak. Lang fløyelsmyk og litt vassen ettersmak.

Passer til: Lammefilet, indrefilet av okse med sjysaus, kalvefilet, modne oster eller andektig kos. Temperatur: 16 til 18 grader.

Konklusjon: Dønn moden og isolert sett en interessant vin, men med fyllingsgrad B(nede på skulderen), selv om vinen ennå ikke er volatil og gåen, fins det bedre kjøp av moden og utviklet vin. F.eks Castillo Ygay og Montecillo i eldre årganger. Prislappen på heftige kr 1350 ligger over hva denne selges for i butikker både i Sveits, Nederland og USA. Drikkemoden, vinner absolutt ikke på lagring.

Terningkast 3

Artikkeltags