300 000 kroner drysses ut over unge talenter og erfarne musikere

SKIEN: Under lørdagens foajékonsert i Ibsenhuset i Skien blir det et stort pengedryss over unge talenter og erfarne musikere, når Torhild Staahlens legat skal dele ut hele 300 000 kroner.

DEL

Operasangerinnen Torhild Staahlen fra Skien er i full sving med forberedelsene til lørdagens begivenhet, og legatet har aldri noensinne delt ut så mye penger før.

Torhild Staahlen fra Skien var ansatt ved Den norske opera fra 1967 til 1969 og fra 1971 til 2000, og hun opprettet legatet i 1991, da hun feiret 20-årsjubileum som sangsolist ved Den norske opera i Oslo.

– Ville gi noe tilbake

– Da fant jeg ut at jeg ville gi noe tilbake til noen, og jeg tok kontakt med kunstnere i hele landet og spurte om de kunne tenke seg å gi et maleri til det legatet som jeg ville opprette. Og ikke en eneste sa nei, sier Staahlen, som forteller at dette var opptakten til legatet, som delte ut stipend for første gang i 1997, til organist og dirigent Kristoffer Kleive.

Legatet har aldri før delt ut så mye som i år, og Staahlen vet heller ikke om det vil bli gjort igjen. Lørdag vil sju personer få stipend, og her er det både unge talenter og mer erfarne musikere.

– Nelia Konstanse Aanerød (15) vil få et ungdomsstipend. Hun spiller piano hos pianolærer Ewa Storkås i Skien kulturskole. Og Celine Dreyer Isaksen (15) som også spiller hos Ewa Storkås vil få et ungdomsstipend, sier Staahlen.

Åpnes av Didrik Solli-Tangen

De andre som vil få stipend er Didrik Solli-Tangen, pianist Trond Kleven, operasanger Erik Maxim Kronda, Eriko Saito og Ingebjørg Bratland. Noen vil få rundt 40 000 kroner, mens ungdomsstipendene er på en litt lavere sum. Totalt skal 300 000 kroner fordeles på de sju.

– Erik Maxim Kronda er baryton-operasanger og han går på operahøyskolen og tar et masterstudium. Han er veldig lovende og han vil synge fra Tryllefløyten av Mozart, sier Staahlen.

Det er dermed på det rene at flere av musikerne som får utdelt stipender også vil sørge for musikalske innslag, og som vanlig er foajékonserten i Ibsenhuset gratis og åpen for alle.

– Didrik Solli-Tangen skal åpne det hele og jeg håper at det kommer mange folk. Det er gratis inngang og det blir all slags musikk her, lover Staahlen, som setter pris på å kunne hjelpe andre talenter opp og fram.

Legatet deles ut til unge eller erfarne sangere, musikere og komponister, og alle må ha ei tilknytning til Telemark.

Artikkeltags