Møttes på gymnaset: - Humor er limet i vennskapet vårt

KOMPISER: Helge Iberg og Tommy Sørbø har vært venner siden de møttes på gymnaset i Skien. Iberg var Sørbøs forlover første gang kunsthistorikeren giftet seg.

KOMPISER: Helge Iberg og Tommy Sørbø har vært venner siden de møttes på gymnaset i Skien. Iberg var Sørbøs forlover første gang kunsthistorikeren giftet seg.

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Da Tommy Sørbø ble kompis med vidunderbarnet Helge Iberg på gymnaset, innså han at det verken var komponist eller musiker han skulle bli. - Jeg hadde alle forutsetninger, bortsett fra talent.

DEL

- Skal vi ikke heller sitte oppe? Kom, vi går til Beethoven, Bjørnson og Munch! På veggen i andre etasje ønsker bystene av komponisten, forfatteren og maleren oss velkommen. I hjørnet står et piano og venter. Tommy Sørbø har nettopp svingt Audien inn ved den moderne funkisvillaen i Porsgrunn. Sammen med skiensmannen Helge Iberg kommer han rett fra Oslo, på glatt føre. Iberg har bodd i Oslo siden han begynte å studere religionshistorie på Blindern med Sørbø. Det var på latinskolen i Skien de møttes første gang. Etter kort tid fant porsgrunnsgutten og skiensgutten tonen. Åndsfrendene representerte åndseliten ved Skien gymnas. Mens gutten fra Bjørntvedt gikk på latinlinjen, valgte Gråten-gutten samfunnsfagslinjen.

Gamlisungdom

Mens andre opponerte med langt hår og slitte jeans, gikk Tommy Sørbø og Helge Iberg i tweedjakker med button der det sto "Stem pianoet deres". Da andre hørte på Beatles, lyttet de på Bach. De syntes det var åndsforlatt å ha gym og hadde store filosofiske problemer å løse.

- Vi var "gamlisungdommer" og gikk i mørk dress, midt i hippietiden, sier Sørbø.

I tillegg startet de "Det norske musikkselskap - til bekjempelse av discomusikken", sammen med Rune Klakegg, Tormod Næs og Jan Wiese. Gjengen arrangerte konserter i andre etasje på Centrumsgården i Skien.

 - Sammen opponerte vi mot alle vinder som blåste den riktige veien, sier Iberg.

Tommy Sørbø fikk sjokk da han hørte Mozart som syvåring.

- Det er en av de største musikkopplevelsene jeg har hatt. Fra da av drømte han om å bli komponist og pianist. Tommy Sørbø spilte både piano, fiolin og fløyte. Da han ble kjent med Helge Iberg, forsto han imidlertid sin musikalske begrensning. Han ser bort på kompisen og komponisten og skribenten i sofaen:

- Du hadde absolutt gehør. Det hadde ikke jeg.

Tar frem fiolinen

Likevel: under Helge Iberg og Bendik Hofseths konsert på Ælvespeilet i kveld tryller Tommy Sørbø frem fiolinen. Helge Iberg har samarbeidet med Bendik Hofseth i mange år, både som komponist og utøvende musiker. I høst lanserte Iberg to nye Kammer-CDer, den første en komponistplate der kjente klassiske solister samt Det Norske kammerorkester medvirker, deretter en ny jazzplate. I kveld tar han også med seg Mats Eilertsen (bass), Per Oddvar Johansen (trommer) og gjestevokalist Elin Rosseland til kulturhuset. Og, som troll i eske, dukker altså Tommy Sørbø opp og spriter opp den seriøse konserten med sine sprell.

- Men ingen må le, sier han. Og ler. Ironien og musikken har alltid vært viktig for kunsthistorikeren.

- Musikk er en religion for meg, og det skriver jeg bok om akkurat nå. Den kommer ut om et halvt års tid, sier Tommy Sørbø, som har mange strenger å spille på. Istedet for å bli utøvende musiker ble han forfatter, kunsthistoriker og dramatiker med glimt i pennen, og nylig fikk han Porsgrunn kommunes kulturpris.

Begrensende sykdom

Kameraten ble musiker og prisvinnende komponist, men en nevrologisk sykdom, som muligens er medfødt, har hindret ham i å ta ut hele hans potensiale.

- Jeg har en lammelse i høyresiden som gjør det vanskelig å spille. Derfor har jeg konsentrert meg mer om å komponere, men de siste årene har jeg spilt mye mer piano enn tidligere. Fra å være klassisk pianist, begynte jeg etter hvert å spille mer jazz, forteller Iberg. Han ga nylig ut cden

- Han er en mester på improvisering, skyter Sørbø inn fra sidelinjen. Kompisene snakker sammen på telefonen nesten hver dag. De er enige om mye, men når det kommer til politikk, kan det gå en kule varmt.

- Helge støtter Putin. Det gjør ikke jeg - og Helge tar beviselig feil, selv om vi kan være enige om at media kan være tendensiøse, sier Tommy Sørbø. De redder seg alltid inn igjen etter en krangel om eksistensielle problemer.

- Humoren forener oss. Og musikken, sier Helge Iberg. Der er kompisen enig:

- Ja, det er selve limet i vennskapet vårt, sier Sørbø.

Artikkeltags