Blant artistene med lengst reisevei finner vi den australske sjongløren Katie Wright og den musikalske trioen The Pambazos Brothers fra Brasil.

Hagbart Frisk er derimot et eksempel på en kortreist klovn. Sammen med kollega Bertina i Hesteskoen teater & musikk skal han innta festivalgata for tredje gang.

Artistene kommer fra sju ulike land, forteller programansvarlig Anette Röde Hagnell. Byens hovedgate forvandles til festivalgate onsdag 14. juni, og det legges opp til et sydende liv fram til og med lørdag 17. juni.

Trekker folk ut i byen

Budsjettet for gateprogrammet ligger på rundt 350 000 kroner. Brusteinsballet koster omtrent like mye og kommer i tillegg, opplyser Hagnell.

Noen eksakte besøkstall er vanskelig å komme fram til, men festivalledelsen regner med et sted mellom 15 000 - 20 000 besøk i gata totalt. 

Barnehagebarna utgjør et stort og aktivt publikum for gateartistene, og Rønningen barnehage har gått litt lenger enn sine likesinnede i år. De har tilbudt seg å jobbe som festivalhjelpere, og de har også laget sine egne gitarer og øvd på å opptre siden februar.

Sirkusskole og lek med ild

Men selv om det er fest i byen, betyr det ikke at all underholdning kun er basert på gjøglerier og moro. Svenske Saga Björklund og Husam Abed fra Jordan returnerer til Porsgrunn med «Refugee Safari», en house-musical bygget rundt temaer som flyktninger, krig og kulturell integrering. Disse to finner man på programmet under gruppenavnet The Mainstream og Dafa Puppet.

Cirkus Sibylla fra Tinn har nærmere 30 års erfaring med teater for barn. De skal blant annet holde sirkusskole for barn med flyktningebakgrunn under PIT.

På programmet står også Aha-teatern og forestillingen «Eventyrvesken». Det samme gjør Fjørtoft kulturproduksjoner fra Drangedal med oppsetningen «Jacky».

Britiske Ramshacklicious byr på musikk, komikk og fyrverkeri for hele familien, mens de fem finske jentene i gruppa Sisus Sirkus stiller med akrobatikk og girlpower i Rådhusamfiet.

Mens utøverne underholder på gater, hjørner og plasser, arrangeres det retromarked på Rådhusplssen lørdag 17. juni. Det er fremdeles plass til flere torgselgere, opplyser Anette Röde Hagnell. Det blir videre Grønn oase på Keims gård med åpent bakeri, og Europeisk matmarked i sentrum.