Håper redningspakka holder

Frode Arntsen melder om pengekrise for Du Verden vitensenter og sjøfartsmuseum.

Frode Arntsen melder om pengekrise for Du Verden vitensenter og sjøfartsmuseum. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Du Verden vitensenter og sjøfartsmuseum får 350 000 kroner ekstra i året. Kan den totale årlige kommunale støtta på 700 000 kroner redde senteret?

DEL

– Vi vet ikke helt når vi får en konkret tilbakemelding, men signalene er positive, sier daglig leder Frode Arntsen ved vitensenteret og sjøfartsmuseet Du verden.

Du verden er ett av åtte vitensentre her til lands, og har vunnet priser for sin arkitektur. Inne i kontorene har Arntsen jobbet på spreng for å få lokale og regionale sponsormidler fra næringsliv, kommunen og fylket på plass. Torsdag ble et enstemmig formannskap enige om at Porsgrunn kommune øker sitt årlige bidrag med 350 000 kroner de neste tre årene. Totalt 700 000 kommunale kroner, en prosjektstøtte fra fylket for å jobbe mot videregående skoler på 310 000 kroner er også bekreftet. Vitensenteret har også en søknad inne om 400 000 årlige kroner hos fylket. Til sammen utgjør støtta 20,5 prosent av budsjettet. Nye krav fra Vitenstyret sier at et vitensenter skal ha minimum 20 prosent støtte fra lokale og regionale myndigheter, dermed kan redningsaksjonen være i havn.

Les også: Må finne to millioner på to måneder

Langs Porsgrunnselva har vitensenteret så vidt holdt seg flytende med 48 prosent statlig støtte, og 12 prosent lokalt bevilga penger.

Skjebnedag

Tidligere denne uka gikk budsjettkameratene i Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de grønne, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti inn for å øke støtta til Du Verden. Formannskapet tok avgjørelsen torsdag, samme dag som Vitenstyret fikk presentert tallene fra Du verden.

Skolesamarbeid: Sigurd A. Jacobsen viser fram sitt bidrag til fantasihavet ved vitensenteret og sjøfartsmuseet Du Verden.

Skolesamarbeid: Sigurd A. Jacobsen viser fram sitt bidrag til fantasihavet ved vitensenteret og sjøfartsmuseet Du Verden.

– Vi er ennå ikke helt i mål for i år, men for de neste tre årene har vi alt på plass. Vi har også økt sponsorinntektene, sier Arntsen.

Tidligere denne høsten ble det klart at ledelsen måtte skaffe to millioner kroner på to måneder for å møte kravene til Vitenstyret.

– Vi har inngått en avtale med Skagerak Energi, og har en annen avtale som vi ikke er klare for å offentliggjøre ennå, men vi har klart å skaffe den støtten vi trenger i første omgang, sier Arntsen.

– Har gjort så godt vi kan

– Nå skal vi ikke ha fokus på kutt, men på en økning i statsstøtten. Jo mer vi klarer lokalt, jo mer får vi i støtte fra staten. Vi føler at vi har gjort så godt vi kunne, og har fått fram saken vår på en god måte.

Støtten til vitensentrene er en del av statsbudsjettet, og Arntsen vet derfor ikke om svaret kommer som en lekkasje -eller om vitensentrene må vente på svar. Også de kommunale kronene blir formelt bevilga under bystyrets budsjettbehandlinger i desember.

– Jeg vil berømme fylkeskommunen, Porsgrunn kommunen og næringslivet for at de har gitt et klart svar på at de ønsker Du verden med videre, sier Arntsen.

Stiftelsen Sjøfartens Hus eier bygget, mens vitensenteret Du verden eies av Telemark Museum og Tekna.

Artikkeltags