Gå til sidens hovedinnhold

Inspirert av vampyrserie: De skal holde på oppmerksomheten din ti timer i strekk

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: De kommer fra fjern og nær, noen helt fra Australia, for å utføre et scenekunststunt som varer ti timer i strekk. En viktig inspirasjonskilde til lørdagens forestilling er «Buffy the Vampire Slayer».

Det hvite gallerirommet til Kunsthall Grenland er ikke til å kjenne igjen. Unge scenekunstnere har rigget opp en fantasieggende scenografi som antyder at her kan litt av hvert komme til å skje.

Fra klokka åtte lørdag kveld og fram til seks søndag morgen tidlig kan publikum komme og gå i lokalet.

– For to år siden holdt vi på i 25 timer, så dette er «piece of cake», hevder produsentene Marie Ursin og Alexandra Tveit.

Tok utgangspunkt i Buffy

Scenekunstprosjektet har fått tittelen «The Hellmouth Edition». Inspirasjonskilden er den amerikanske kult-tv-serien «Buffy the Vampire Slayer» som ble sendt fra 1996 til 2003, men i stedet for å sitte hjemme og seriefråtse foran tv-en eller pc-en, kan folk i dette tilfellet møte opp personlig og sjekke ut hva enkelte unge utøvere i faget sysler med i dag. Her utfordres de tradisjonelle teaterrammene.

Fredrik Floen har ansvar for scenografi og kostymer.

– Man kjenner innimellom en overhengende frykt; enten blir det fantastisk eller helt forferdelig, smiler han.

Titimers stuntet har en del «umulige forutsetninger», mener Fredrik. I løpet av 12 dager skal 22 mennesker som ikke kjenner hverandre jobbe fram et resultat. I teaterverden har man ofte åtte ukers prøvetid på en forestilling med ordinær spilletid. Her må man jobbe fort, og resultatet blir mer upolert, sier utøverne.

70 søknader

Det kom inn over 70 søknader fra folk som ville delta i årets Scene:Bluss, en eksperimentell plattform av og med unge scenekunstnere. Marie Ursin fra Porsgrunn og Alexandra Tveit fra Skien reiser hjem til Grenland når det er teaterfestival for å organisere Scene:Bluss.

Men hvorfor Buffy? Serien har en stor fanskare, og det er skrevet avhandlinger og bøker om den, ifølge Marie.

Tv-serien blandet dessuten sjangere, mikset fantasi og realisme og brøt med mye av det som var gjengs innen tv på 90-tallet. I tillegg har den mange teatralske virkemidler, påpeker regissør Marie Nikazm Bakken.

På spørsmål om hva publikum kan vente seg natt til søndag, må hun tenke seg om.

– Alt! slår hun til slutt fast.

– Finner publikum fram til denne alternative scenen?

– Ja, det kommer alltid masse folk. Vi har til og med hatt besøk fra Berlin. I dag (fredag) venter vi en busslast fra Stockholm, svarer gjengen.