Til høsten kjører NRK i gang sjette sesong av «Stjernekamp».

Onsdag avslørte NRK hvilke deltakere som skal være med i årets sesong, og de kunne friste med en rekke kjente, folkekjære artister.

I Stjernekamp skal allerede etablerte artister konkurrere mot hverandre i en rekke ulike musikksjangre. Deltakerne må prøve seg på alt fra rock og elektronika til opera, rap og musikal.

To fra Porsgrunn

To kjente fjes fra Porsgrunn er blant de utvalgte; Didrik Solli-Tangen som er MGP-vinner og kjent fra en rekke ulike arenaer, og Aleksander Walmann som i år representerte Norge i årets Eurovision Song Contest.

Det er fem mannlige og fem kvinnelige artister med i 2017-utgaven av «Stjernekamp», som er sjette runde ut. I fjor stakk for første gang en mann av med seieren – nemlig Knut Anders Sørum. Da hadde spinnesiden stukket av med seieren siden Rita Eriksen vant premieresesongen i 2012. Hun ble fulgt av Silya Nymoen i 2013, Nora Foss Al-Jabri i 2014 og Maria Haukaas Mittet i 2015.

Dette er årets deltakere:

Didrik Solli-Tangen

Han er klassisksangeren som fikk gjennombrudd i Melodi Grand Prix med «My Heart is Yours», og siden har han holdt seg godt synlig – enten det er i kjendisversjonen av «71 grader nord», ymse realityer – der han også har vært programleder i to runder «Skal vi danse», og som julesanger i selskap med Ole Edvard Antonsen. Nå i sommer turnerer han og bror Emil Solli-Tangen med forestillingen «En broderlig aften».

Ida Maria

Hun slo gjennom som rockesensasjon med først å vinne Zoom urørt i 2006, Zoom og Alarmpris i 2007 og deretter få Statoilstipend under by:Larm i 2008, samme år som hun slapp debutalbumet med storlåten «I Like You So Much Better When You’re Naked» – som innbrakte Spellemann som årets nykommer. Hun slo også an i Storbritannia og USA. Samtidig opplevde hun nedturer, knuste gullplaten på scenen, og har i ettertid snakket ut om alkoholproblemer. I 2010 kom andrealbumet «Katla» med singelen «Bad Karma», som også innbrakte Spellemann-nominasjon, før hun gjorde platecomeback med fjorårets spiritualskive «Scandalize My Name». I dag er Ida Maria 32 år, og har prøvd seg som lokalpolitiker, blitt mor, og vært å se i realityer som «Skal vi danse» og «Hver gang vi møtes» hos TV 2.

Gaute Ormåsen

Da Gaute Ormåsen (34) meldte seg i offentligheten i første «Idol»-runde i 2003, ble han nummer to – slått av Kurt Nilsen. Siden har han jobbet jevnt og trutt, gitt ut fire album, gjort utallige konserter og turneer, spilt i «Hotel Cæsar» – der han spilte spirende artist, og vært å se som Melodi Grand Prix-artist i 2010 og 2013. Han har prøvd seg på musikalscenen i «Sound of Music», og skal ut på landeveien til sommeren med et hyllestshow til George Michael.

Benedicte Adrian

Konkurransens nest eldste deltaker med sine 53 år har vært del av norsk musikkbransje siden hun sammen med Ingrid Bjørnov dukket opp som Dollie. Debutalbumet «Første akt» kom i 1980, solgte i 52.000 eksemplarer og innbrakte duoen Spellemannpris i popklassen. Siden har det blitt mange akter – fra MGP-slageren «Lenge leve livet», da de som Dollie de Luxe stilte med de berømte fillene i håret, stort drama rundt heksemusikalen «Which Witch» da den etter hjemlig suksess prøvde seg i London. På egen hånd har Benedicte Adrian prøvd seg med juleplaten «Desember» i 2008 – som var solodebuten, vært å se i TV-satsinger som «Det store korslaget», «Hvem tror du at du er?» så vel som dommer i «Idol».

Adam Douglas

Amerikaneren med stemme som spenner over fire oktaver – og signaturhatten – møtte sin store kjærlighet på spillejobb i Norge i 2007, og har vært her siden – og er soloartist så vel som i gruppen High Red. Han er en habil gitarist og roses av anmelderne for stemmen så vel som for sin låtskriving. Douglas byr på musikk preget av r & b, soul og americana og rootsbasert pop og ballader, og er musikernes egen favoritt. Han har tidligere vært å se i to runder «Beat for Beat».

MakeDa

Ina MakeDa Halvorsen Dyhre (24) har vært å høre som Admiral Ps faste korist, og hun har også prøvd seg bak artister som Nico & Vinz, Samsaya og Onkl P, så vel som i gospelkoret Traces. Hun er ingen TV-debutant: Makeda kan notere seg deltakelse i «Det store korslaget» på Team Tuva, «Beat for Beat» og deltok i MGP i 2015 med sin egenskrevne låt «Stand Up». I år er hun underveis med debut-EP-en.

Erlend Bratland

Etter å ha sunget seg til topps i «Norske Talenter» som 16-åring i 2008, holdt Erlend Bratland seg i rampelyset med platekontrakt, listetoppende singler som «Lost» og «Still Water», og albumet «True Colors» som nådde andreplass og fikk Bratland Spellemann-nominert som årets nykommer mens «Lost» ble årets hit-nominert. Men etter å ha gått på en smell, trakk Bratland seg tilbake og ble frisør og makeupartist. I 2014 ble det comeback, og året etter tok han andreplass i Melodi Grand Prix.

Lisa Børud

Som kristen barnestjerne har Lisa Børud solgt over 120.000 eksemplarer av sine åtte album, etter at hun debuterte som femåring – og sang om Jesus, venner, skolen, sang og dans. Som tenåring ble hun tilbudt Disney-TV-kontrakt, men takket nei. Nå satser Børud på dans, og går på hiphop-danselinjen på Bårdar, samtidig som hun jobber med musikk.

Aleksander Walmann

Den 31 år gamle sangeren var sist å se i Eurovision Song Contest i mai, der han sang Norge fram til en 10. plass med «Grab the Moment» som del av duoen JOWST. Dette er ikke første gang i en musikkreality for Aleksander Walmann: I 2012 deltok han i «The Voice», og endte på en 2. plass i finalen – med Sondre Lerche som sin mentor.

Hilde Lyrån

Ingen «Stjernekamp» uten en sterk musikalartist – og tidligere deltakere har vist seg å komme langt. Hilde Lyrån (54) skildres av NRK som skuespiller, komiker, danser og sanger – i den rekkefølgen. Karrieren startet som revydanser hos Einar Schancke, før det ble en rekke musikaler fra «My Fair Lady» til «Hair» og fjorårets «Singing in the Rain» på Folketeateret. Pluss på med en rekke fjernsynsshow og filmer. Hun følger etter «Showgirls»-kollegaene Bettan (2013) og Marian Aas Hansen (2016) i NRKs musikkreality.

Fakta / Seerkamp

* Musikkreality sendt på NRK for første gang høsten 2012

* Idéskaper og co-produsent er Vibeke Sørlie

* Ti artister konkurrerer innen en rekke musikksjangre om å bli «Norges ultimate entertainer»

* Programleder er Kåre Magnus Bergh

* Fast musikkekspertpanel er Mona B. Riise og Thomas Felberg

* I 2016 ble «Stjernekamp»-sesongen sett av et snitt på 725.000 seere lineært, og 838.000 fulgte finalen, ifølge Kampanje.