Vil senke terskelen for kunst

FOR ALLE: Hans–Petter Teigen, Gitte Susanne Hansen, Sondre Elvig, Ragnhild Ørvik og Trude Lyng diskuterer utstillingen til Svein Tråserud som for tida vises i Galleri Osebro.

FOR ALLE: Hans–Petter Teigen, Gitte Susanne Hansen, Sondre Elvig, Ragnhild Ørvik og Trude Lyng diskuterer utstillingen til Svein Tråserud som for tida vises i Galleri Osebro. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Mange vegrer seg for å gå inn i et kunstgalleri. Det vil et knippe aktører i Porsgrunn gjøre noe med. De har lånt mottoet til turfolket og lansert «Vær lur – opplev kultur».

DEL

Da de testet ut tilbudet i fjor høst, var oppmøtet veldig bra, og arrangørene klarte til og med å lokke noen av de turglade inn i galleriene. Den nye butikken, verkstedet og galleriet WALD sto som siste post på programmet før jul, og de besøkende fylte nærmest opp lokalet.

Onsdag blir det kunstutflukt til Galleri Osebro, det første av fire fellesbesøk til gallerier, kunstmuseer og atelierer utover vinteren og våren. Bak formiddagstilbudet, som er gratis og åpent for alle, står Porsgrunn frivilligsentral, Porsgrunn malerklubb, Tilrettelagte kulturaktiviteter og enkeltfrivillige.

En i mengden

Hans–Petter Teigen fra frivilligsentralen var med og startet «Vær lur – gå tur»–konseptet, fellesturer som i hovedsak arrangeres i nærområdet. Nå har han og flere lokale krefter med tilholdssted i Meierigården samlet seg med et felles mål om å senke terskelen for kunst- og kulturopplevelser.

– Mange går ikke inn i et galleri alene, men her kan man møte opp uten påmelding og gå sammen andre, sier Hans–Petter Teigen.

God respons

«Vær lur – opplev kultur» bygger blant annet på den tidligere Gallerirunden, sier Gitte Susanne Hansen fra Porsgrunn kommune.

Hun opplevde god respons over hele linja da hun ringte rundt for å gjøre avtaler med visningssteder i Grenland. På Galleri Osebro stiller Trude Lyng gjerne opp som omviser for de besøkende.

– Vi vil jo ha folk inn her, og jeg er opptatt av at det skal være lav terskel i galleriet, sier Lyng.

– Mange tenker: «Kunstgalleri – passer det meg?» Da kan det være en trygghet å gå sammen med andre. Kanskje blir det enklere å gå alene en annen gang, skyter Teigen inn.

Vekk med ydmykheten

– Man skal ikke være så ydmyk i møte med kunst. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan man skal oppleve kunst, fortsetter Trude Lyng.

Hun forteller om den gangen hun holdt på å montere et maleri på veggen. En besøkende utbrøt «Å, herregud, så dystert!», mens en annen som så det samme bildet, mente at det var fyllt med lys og håp.

– Det er lov å synes hva man vil, og så finnes det mye historie å lese og teknikker å lære om i tillegg. – For oss som aldri beveger oss i et galleri, så er det en fantastisk verden å komme inn i, fastslår Hans–Petter Teigen.

Man må ikke kunne mye om kunst for å gå på utstilling, mener arrangørene – men ved felles kunstutflukter får man flere å snakke med om opplevelsen, hevder frivillig Sondre Elvig.

Neste utflukt går til Telemark kunstsenter i Skien 7. mars. Der vises det utstillinger av Øystein Wyller Odden og Irene Haslum. Onsdag 2. mai åpner Anne-Mari V. Syre dørene til Glassblåseriet på Stathelle, og Galleri Rønningen i Kilebygda står på plakaten 6. juni. Gitte Susanne Hansen er opptatt av å fange opp folks ønsker.

– Vi har ikke laget programmet alene, understreker hun.

Og er interessen stor nok, kan det bli en tur utenfor Telemark også.

Populære perlekurs og selvdyrkede druer

«Vær lur – opplev kultur» inngår i Meierigårdens vårprogram. Huset i sentrum favner mange interesser.

I tillegg til kurs og verksteder, som hovedsakelig arrangeres på mandager, satser Meierigården også på en åpen helg i vårsesongen. 28. og 29. april planlegger de Kreativ helg på huset, med blant annet kurs, foredrag og andre aktiviteter på programmet.

Lokalet som Porsgrunn frivilligsentral disponerer i huset er i ferd med å få en skikkelig makeover. Her blir det kulturfløy og informasjonssenter.

Det skal være rimelig og enkelt å delta i aktivitetene på Meierigården, sier Gitte Susanne Hansen i Porsgrunn kommune. Her arrangeres alt fra malekurs via matverksteder til perlekurs. Å lage egne perler er blitt et populært tilbud. Men det foregår ting utenfor veggene også. Den grønne bakgården er nå viet plass i et nasjonalt hefte om inkluderende uterom. Fra mai og utover kan de med grønne fingre være med og gjøre stedet enda frodigere. Grønn gruppe skal møtes på onsdager fram til høsten og frostnettene setter inn.

Artikkeltags