Fyller tomt butikklokale med dans: - Det er en felles møteplass

PORSGRUNN: Jennie Bergsli fra Skien og de andre kunstnerne sørger for at det blir bevegelse i det tomme butikklokale på lørdag. "Bløtkokt" har de kalt danseforestillingen, som foregår på et vevd teppe.

DEL

«Bløtkokt» hadde premiere den 23. august på Spriten Kunsthall i Skien, og skal nå vises under Tid for Dans i Porsgrunn den 28 september. Videre skal Bløtkokt til Dansmässan i Stockholm i November, Les Urbaines i Lausanne i desember og Kunstnernes Hus i samarbeid med Black Box Teater Oslo i februar 2020. Lørdag avslutter forestillingen festivalen Tid for dans i Porsgrunn.

Møttes på skolen

Jennie Bergsli (28), Veronica Bruce (30) og Oda Uhre (24) møttes på Skolen for samtidskunst, som nå heter Høyskolen for dansekunst i Oslo.

– Interessen for metoder, rom og kontekst er felles for oss. Vi har jobbet sammen i fire år, og begynte samarbeidet under studiene, som utviklet seg til forestillingen e-Harmoni på Black box i Oslo, forteller de. Jennie gikk på Skien videregående skole danselinje, og har vært medlem av Grenland dansekompani, med Tine Fossmo som leder. Hun var også med i dansegruppen Grand Jeté. 28-åringen ble nylig uteksaminert fra DOCH – Dans och Circushögskolan i Stockholm. Jentene beskriver forestillingen slik: Intim, undrende og leken.

Rester av ullgarn

De som vil se forestillingen møtes først på Ælvespeilet, før de drar til lokalet i Storgaten 112. Publikum og utøverne møtes på et håndvevd tekstilarbeid, knyttet av ullgarnrester fra spinnerier rundt om i Norge. Et spesielt parti er utelukkende garn fra spinneriet Telespinn, spunnet og farget av ull fra geiter som beiter utenfor det lille spinneriet i Svartdal.

– Det seks ganger fire meter store teppet gir dansen en ekstra dimensjon. Da vi var på Spriten, sto det i kontrast til det industrielle tårnrommet. Etter Tid For Dans skal teppet videreutvikles til de neste spillestedene.

– «Bløtkokt» er en serie av øvelser i å kna, smøre, feile, søke, samarbeide og fyre opp konsistensen, sier Veronica Bruce.

Ulike rom

Det er skapt av en ung konstellasjon som arbeider på tvers av disiplinene dans, performance, lyd og tekstil. Veronica Bruce, Jennie Bergsli og Alice Slyngstad danner det kunstneriske utøvende teamet, teppet er laget av Karoline Bakken Lund og Oda Uhre.

– Prosjektet flytter inn i ulike type rom, med tilgang på vinduer. Performancen benytter seg av lys fra omgivelsene, noe som speiler sesongen og miljøene rundt, og skaper et porøst premiss for verket.

Artikkeltags