Ser du forandringen?

Kirkehaugen: Østre Porsgrunn kirke har fått plass i boka "Forandring Porsgrunn", signert Peter Lukas.

Kirkehaugen: Østre Porsgrunn kirke har fått plass i boka "Forandring Porsgrunn", signert Peter Lukas.

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Fotograf Peter Lukas har tråkket opp gamle spor og fotografert byen på nytt – 100 og 150 år etter originalfotografiene ble tatt. Slikt blir det bok av.

DEL

– Det sitter magi i å ta et bilde på nytt, det skaper en forbindelse med fortiden, det skaper et bånd, skriver fotograf og forlegger Peter Lukas i forordet til «Forandring Porsgrunn».

Boka ble lansert ved Porselensmuseet i Porsgrunn torsdag. Fotoboka viser utviklingen Porsgrunn by har hatt de siste 150 årene, og boka skal være mer enn en lokalhistorisk dokumentasjon av kjente steder.

– «Forandring Porsgrunn» er en del av et større prosjekt, forteller fotograf og forlegger Peter Lukas.

Lukas har laget tilsvarende bøker totalt 22 byer – i Norge og andre land som Østerrike og New Zealand.

Fra øst til vest: Fotografiet er tatt fra Helleberget, rundt 1900-1910, og i 2017.

Fra øst til vest: Fotografiet er tatt fra Helleberget, rundt 1900-1910, og i 2017.

Klarer han å skape interesse for fortiden og en bevissthet rund hvordan byer utvikles, gjennom å sette sammen bilder fra før og nå, har han lykkes, mener forleggeren selv.

Opp i høyden

Museumsdirektør Jorun Sem Fure håper boka faller i smak i Porsgrunn. Det opprinnelige fotografiene er hentet fra museets rikholdige fotoarkiv.

– Telemark museum har en av landess største fotosamlinger, med 2,5 millioner fotografier, forteller Sem Fure.

I samarbeid med fotoarkivar Trond Lundberg i Telemark museum, og Stiftelsen Porsgrunnsmuseene har Lukas funnet fram bilder fra Porsgrunn før i tida. Porsgrunn kommune har støttet boka økonomisk.

– Jeg har tatt nye bilder i samme utsnitt, samme årstid, samme lysforhold og fra samme sted der de gamle ble tatt. Det er helt objektiv fotografering av stedet, sier Lukas.

Enkelte ting lar seg ikke gjenskape, som et fotografi tatt fra kirketårnet i Østre Porsgrunn kirke. Kirken brant ned i 2011, og Lukas fikk dermed hjelp av brannvesenets stigebil for å komme opp i samme høyde.

Artikkeltags