Mange fulgte Bjørg Vik til den siste hvile

Musiker Guttorm Guttormsen spilte saxofon under seremonien i en fullsatt Vestre Porsgrunn fredag.

Musiker Guttorm Guttormsen spilte saxofon under seremonien i en fullsatt Vestre Porsgrunn fredag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Fredag møtte familie, venner og kolleger opp i Vestre Porsgrunn kirke for å hedre og ta farvel med forfatter Bjørg Vik.

DEL

Bjørg Vik sovnet stille og rolig inn i sitt eget hjem på Moldhaugen søndag 7. januar.

– Hun fikk som hun ville - der og, sa sønnen Lars Vik under minneordet han holdt sammen med søsknene Jørgen og Leiken Vik.

De tre tegnet et varmt og humoristisk portrett av sin mor i en fullsatt Vestre Porsgrunn kirke.

– En ring ble sluttet

I tillegg til nærmeste familie stilte blant andre forfatterkollega Tove Nilsen og forlegger Anders Heger opp for å hedre Bjørg Vik. Den norske forfatterforening var representert, og flere lokale personligheter fra kulturlivet var blant de fremmøtte.

Sønnen Jørgen var den siste som snakket med henne. De pratet om hverdagslige ting, og Bjørg Vik var takknemlig for sine barn, barnebarn og oldebarn - 14 stykker til sammen. Om kort tid kommer det et jentebarn til i familien. De tre søsknene delte private minner med forsamlingen, men de kunne også fortelle at de flere ganger forsøkte å få Bjørg Vik til å begynne å skrive igjen. Det klarte de ikke.

– Jeg har sagt mitt, sa hun, men hun fortsatte å følge med i det litterære livet. Da Ingvild Rishøi debuterte som forfatter, fikk hun et oppmuntrende brev fra Bjørg Vik, slik Vik selv hadde fått av Cora Sandel en gang.

I de senere årene satte hun spesielt pris på å få oppleve festivalen Bjørg Vik-dagene, festforestillingen til hennes 80-årsdag og Grenland friteaters oppføring av Viks stykke «Reisen til Venezia».

– En ring ble sluttet, påpekte Lars Vik, som i minneordet beskrev en mor som visste hva hun ville. Og det verste hun visste var å bli bestemt over.

– Hun var damen av klare meldinger, slo han fast.

Ble glad i Porsgrunn

Bjørg Vik vokste opp i Oslo, i strøket rundt Bislett og St. Hanshaugen, som hun senere beskrev i den selvbiografiske Elsi Lund-trilogien. Hun kom til Porsgrunn som journalistvikar, og hadde ingen planer om å bli værende. Det var før hun møtte en nyutdannet arkitekt ved navn Hans Jørgen, som hun senere giftet seg med. Bjørg Vik var aktiv i kulturlivet lokalt. Samtidig, i 1970-årene, utviklet hun seg til å bli en av tidens fremste feministiske forfattere. Som feminist ble hun spyttet etter på gata en periode, men byen Porsgrunn ble hun etterhvert veldig glad i.

Barnas minneord ble avsluttet med morens egne ord gjennom et NRK-opptak i anledning 80-årsdagen. Der konkluderte Bjørg Vik med at hun hadde vært heldig både med mann, barn og by.

Løftet det hverdagslige

Cappelen Damm ga ut bøkene hennes, og forlegger Anders Heger minnet om hvilket «stille jordskjelv« hun innvarslet da hun debuterte med novellesamlingen «Søndag ettermiddag» i 1963. Med godt over 30 bøker satte hun sitt stempel på sin tid, hevdet han. Leserne så seg selv bli sett i hennes tilsynelatende upretensiøse tekster.

– Hun gjorde det personlige viktig, understreket Heger, og viste til klisjeen om forfattere som gjør det personlige politisk i sine tekster. Det blir for enkelt sagt om Bjørg Vik, mener han.

– Hun løftet tre generasjoner og bidro til å gjøre dem synlige. Hun løftet det hverdagslige til litteratur, og mange forfattere, særlig kvinner, står i gjeld til henne.

Bøkene til Vik oversatt til nærmere 30 språk, og hun har tre ganger vært innstilt til Nordisk råds litteraturpris.

Bjørg Viks barnebarn, Tobias Vik, framførte Rudolf Nilsens «Jeg hadde tenkt», mens svigerdatter Geddy Aniksdal leste Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen». Bjørg Viks egen «Porsgrunn min by» avsluttet seremonien inne i kirken som postludium.

Artikkeltags