– Mennesker lever i samspill med dyr og insekter. Vi kan ikke utrydde alt som er en trussel mot oss. Svein Tåserud står ved siden av ulven han har malt. Du må gå ganske nærme for å se at det er kulehull i lerretet, men den rennende, blodrøde malingen kan sees på lang avstand. 

– Det var forbausende få som sa seg villige til å skyte på bildet mitt, men jeg fant en til slutt. Han skjøt med rifle.

Skjøt med rifle

Bildene av dyrene er hovedsakelig basert på verdens naturfonds (WWF) liste over utrydningstruede dyrearter, og 10 prosent av salget går til Telemark Natur og ungdom. Den ensomme humlen suser, men reven ser trist ut bak gitteret.

– Er han sperret inne, eller er han på vei ut, spør kunstneren fra Notodden retorisk. Motivene er laget med spraylakk i farger som nærmest er selvlysende.

– I stedet for begravelse, ville jeg lage en fargefest.

Samtale med Herbjørnsrud

Onsdag 24. januar kan du oppleve Svein Tråserud og forfatter Hans Herbjørnsrud i samtale med Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen på Galleri Osebro. Som billedkunstner har Tåserud tolket flere av sambygdingens noveller. Originalen av «Vannbæreren» henger på veggen hos Herbjørnsrud i Heddal. Det ble også brukt på omslaget av novellesamlingen. Også «Vi vet så mye» har kunstneren tatt for seg. Bildene er laget av Epoxy, en flytende plastmasse, og bygges opp lagvis. Fotografiene bearbeides og manipuleres i fotoshop.

– Teknikken minner om tresnitt, og får en 3D-lignnde effekt, sier kunstneren. Han har bakgrunn som trommeslager i metalbandet Mortiis og har laget musikk til den varierte utstillingen, som også inneholder et videoverk. Tåserud begynte å interessere seg for litteratur i voksen alder.

– Hans Herbjørnsrud var en av de første jeg leste. Både musikk og litteratur inspirerer meg.