Det var en rørt prisvinner som gikk opp på scenen for å motta prisen.

– Jeg må få takke det fantastiske plateselskapet mitt TA:LIK. Jeg har spilt inn denne plata alene, men uten produsent Tore Bolstad hadde det ikke gått, sa hun i sin takketale, der hun også fikk takket Knut Buen for alt hun hadde lært av ham. Det var første gang at Hytta tok hjem den gjeve prisen.

Med salen full av hvite roser som metoo-markering startet årets Spellemannpris-utdeling i Oslo Konserthus søndag.

Årets spellemann

– Jeg tar imot prisen på vegne av et veldig viktig år for kvinnelige artister, sa Astrid Smeplass (21) da hun ble kåret til Årets Spellemann.

– Dette har vært et viktig år for kvinnelige artister, sa hun til enorm applaus fra salen.

– Jeg er veldig stolt over å få en pris som bare tre kvinnelige artister har fått før meg – det er jo altfor få! Jeg vil ta imot prisen på vegne av et veldig sterkt år for oss alle.

21-åringen fra Berkåk har dermed innkassert to Spellemannpriser på like mange år. I fjor ble hun kåret til Årets nykommer.

Det er første gang siden 2003 at en kvinne er kåret til Årets spellemann.

– Jeg føler meg helt skrekkslagen og veldig bra på samme tid. Dette kan man bare vinne en gang i livet, sa en svært beveget Astrid.

Nådde ikke opp

Paal Flaata var, i år som i fjor, plassert i countrykategorien. Han var denne gang nominert med utgivelsen «Love and Rain», som kom i fjor høst, men nådde ikke opp. Bendik Brænne stakk av med denne prisen.

Bandet Hajk, med vokalist Sigrid Aase fra Flatdal og bassist Knut Olav B. Sandvik fra Ulefoss i rekkene, kunne fått pris i kategorien Popgruppe for sitt kritikerroste, selvtitulerte album. Her var det Seeb som vant.

Også Ånon Egeland, som bor i Rauland og underviser ved folkemusikkstudiet til Høgskolen i Sørøst-Norge var nominert i Folkemusikk-klassen. Hytta var også nominert sammen med Øyonn Groven Myhren i duoen Sogesong. Plata «Så vide fara dei lindarord» inneholder middelalderballader fra Telemark. I blueskategorien måtte Joakim Tinderholt fra Bamble se seg slått av Ronnie Jacobsen.