Disse fikk Ibsenprisen på 150.000 kroner

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid vant i kveld den nasjonale Ibsenprisen for stykket Vår ære / vår makt. Prisen ble delt ut under en festkveld i Ibsenhuset.

DEL

Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 29. januar 2016. Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikkpris.

Den ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986. Ibsenprisen deles årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

Selve prisen er på 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundbye.

Festkveld i Skien

Ibsenprisen ble delt ut for 32. gang under en festkveld på Ibsenhuset i Skien i kveld. Det var tre nominerte til årets pris:

  • Vår ære/vår makt av Nordahl Grieg, Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid.
    Urpremiere ved Den Nationale Scene i januar 2016.
  • 1930 - Diktatoren av Yngve Sundvor

Urpremiere ved Rogaland Teatret i april 2016. Produsert av Statsteatret.

  • La deg være av Arne Lygre.
    Urpremiere ved Nationaltheatret i september 2016.

Lid, Løveid og Lygre var til stede under festkvelden, og for Yngve Sundvor stilte Arne Nøst, teatersjef ved Rogaland teater. Kveldens konferansier var Lise Fjeldstad.

Juryen fortalte i sin begrunnelse at teksten på en svært overbevisende måte binder sammen fortiden og nåtiden i en vev av referanser som oppleves som bevissthetsutvidende. Biografiske data om Nordahl Grieg føyes sammen med annen dokumentarisk informasjon: de historiske hendelsene som lå til grunn for Vår ære og vår makt, konteksten dikteren skrev verket i og teatrets påfølgende iscenesettelse, hvordan forestillingen rammet sin tid - samt hvordan «Vår ære/vår makt» rammer vår tid og vårt klasse-inndelte samfunn.

En særegen energi og vilje særpreger dramaet og juryen overraskes av måten de ulike dramaturgiske elementene er flettet sammen til en helhet. Til tross for et utall montasjer og perspektivvridninger, fremstår verket helstøpt, med én stemme. Sentralt i Lid og Løveids konstruksjon av Vår ære/vår makt finner vi spill-metaforen, som på et besnærende vis gir leseren/publikummeren både et distanserende overblikk og et med-ansvar for narrativet.

Om prisvinnerne

Tore Vagn Lid er regissør, forfatter og musiker. Han er kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen, professor i regi ved Teaterhøgskolen i Oslo og har doktorgrad fra Institut für Angewandte Theaterwissenschaft i Giessen. Han har blant annet blitt tildelt Heddaprisen for Mann = Mann (2007) og Almernasuch (2007), Radioteatrets Blå fugl-pris (2011), Kritikerprisen for Kill them all! (2013) Bergensprisen for "årets forestilling" for DUB Leviathan! (2015) og Heddaprisen for beste regi og beste scenetekst for Vår Ære/Vår Makt (2016).

Cecilie Løveid, født i 1951 i Mysen, bor i Bergen, hvor hun vokste opp. Ved siden av å være forfatter, arbeider hun som skrivelærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Fra 1999–2011 bosatt i København. Redaksjonsmedlem av tidsskriftet Profil på 60–70-tallet. Debuterte med romanen Most i 1972. Forfatterskapet omfatter både lyrikk, drama, operalibretti, barnebøker og tekster til performance art. Hennes skuespill har vært oppført tallrike ganger i inn- og utland, på teaterscener og i radio og fjernsyn. Hun har også opptrådt i egne performance-forestillinger, og samarbeidet med flere komponister og billedkunstnere.

Cecilie Løveid var Festspilldikter ved Festspillene i Bergen 1991, har sittet i Forfatterforeningens litterære råd og Dramatikerforbundets Dramatiske Råd og vært norsk representant ved Bonnerbiennalen. Ibsenprisen 2017 er Løveids tredje Ibsenpris. Hun vant også Ibsenprisen i 1999 og i 2015.

Juryen har bestått av

- Anette Therese Pettersen (juryens leder), Norsk kritikerlag 

- Njål Helge Mjøs, Norsk dramaturgforum

- Anne-Karen Hytten, Norsk Sceneinstruktørforening:

- Erik Schøyen, Norsk teaterlederforum

- Siren Leirvåg, Universitetet i oslo

- Thomas Bye, Teater Ibsen

Artikkeltags