Nå lager superstjerna film i Telemark

LAGER FILM: Little Steven da han spilte i Norge med Bruce Springsteen & The E Street Band i sommer. Nå vil han lage film på Notodden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

LAGER FILM: Little Steven da han spilte i Norge med Bruce Springsteen & The E Street Band i sommer. Nå vil han lage film på Notodden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

NOTODDEN I USAs skjebneuke gikk Steven Van Zandt i studio for å begynne innspillingen av sin nye soloskive – den første på mange år. Samtidig vil han lage bluesfilm fra Notodden.

DEL

– Jeg vil vende tilbake til røttene mine. Jeg har ignorert så mye av det jeg drev med altfor lenge, sier Little Steven til NTB.

Som soloartist spilte han inn fem skiver med bandet kalt The Disciples of Soul på 1980- og 90-tallet, etter å ha skrevet en rekke låter for sen-70-tallsheltene i Southside Johnny and the Asbury Jukes.

– Jeg skapte dette konglomeratet mellom rock og soul, med blåsere og et stort band, og det er dette jeg vil gå tilbake til. Ikke bare for å avslutte det, men også for å skape noe nytt, sier Steven Van Zandt på telefon fra New York.

Vil spille blues

Samtidig som et nytt soloalbum er underveis og vil utgis til våren, skal de fem gamle albumene remastres og utgis som samleboks. Van Zandt har hentet inn et helt fotballag med nye «disipler» og én gammel – saksofonisten Ed Manion, som musikere til bandet som skal legge ut på landeveien med ham til sommeren. Debuten sto i London 29. oktober.

– Jeg skal jeg prøve å opptre på så mange bluesfestivaler jeg kan, også på Notodden, lover Little Steven. For med på platen som er i vente, blir også et knippe blueslåter – fra amerikaneren som i år fikk en norsk bluesskole oppkalt etter seg.

Det ukelange seminaret for unge musikere som Notodden Blues Festival har arrangert hver sommer siden 1989, byttet i år nemlig navn til Little Steven's Blues School – og er videreutviklet i samarbeid med Europas Blues Senter i Bok & Blueshuset på Notodden.

Det var da Van Zandt besøkte telemarksbyen for første gang i 2015, at han ble dypt grepet. Neste år vender han tilbake for tredje gang – for å jobbe med de unge talentene og for å stå på scenen.

Little Steven er dypt engasjert i musikkopplæring av unge, både gjennom sin egen stiftelse Rock and Roll Forever og i samarbeid med Notodden om Little Steven's Blues School. Her er Steven Van Zandt sammen med unge seminardeltagere på Notodden. Foto: Bluesfest.no

Little Steven er dypt engasjert i musikkopplæring av unge, både gjennom sin egen stiftelse Rock and Roll Forever og i samarbeid med Notodden om Little Steven's Blues School. Her er Steven Van Zandt sammen med unge seminardeltagere på Notodden. Foto: Bluesfest.no Foto:

 

– Uvanlig festival

– En bluesby i midten av ingenting, der hele byen omfavner festivalen. Det er svært uvanlig, sier Little Steven om Notodden:

– I en tid der alt er internasjonalt og backet av store penger, så er festivalen som en familiebedrift. Det liker jeg, og det ønsker jeg å støtte, sier musikerveteranen som har spilt seg rundt verden flere ganger som del av Bruce Springsteens E Street Band.

Så fascinert er Little Steven av historien til Notodden Blues Festival, at han vil lage sin egen dokumentarfilm om den snart 30 år lange historien bak.

– Hele historien til Notodden er så fascinerende og uvanlig, fastslår Van Zandt, som allerede har han gjort en rekke intervjuer til en dokumentarfilm. Bak står det norske produksjonsselskapet Kingsmountain, og filmen vil vise hvordan miksepultene fra det legendariske Stax-studioet i Memphis endte opp innpå skauen i Telemark og ble Juke Joint Studio – brukt av mange av dagens bluesartister.  

Den dokumentaren skal hete «From Soulsville to Bluestown» og vil blant annet trekke fram de unike egenskapene ved analogt studioutstyr.

Men Steven Van Zandt ble inspirert til mer, og har nå bedt festivalen lete fram gamle arkivklipp, bekrefter Espen Fjelle i Europas Blues Senter. Det kan lyde lovende: Som kjent har Van Zandt solide kontakter i strømmetjenester som HBO og Netflix etter innsatsen i «Sopranos» og «Lilyhammer».

Har troen på musikk

– Hvorfor er du så fascinert av blues?

– Blues er del av fundamentet og essensen av det vi gitarister gjør. Røttene vil aldri forandre seg, derfor er det svært viktig at ungdommen får tilgang til dem, sier Steven Van Zandt.

Som ikke bare er engasjert i bluesopplæringen på Notodden, men også driver sin egen stiftelse kalt Rock and Roll Forever Foundation – der de første styremedlemmene for øvrig inkluderte Bruce Springsteen, Bono, Martin Scorsese og Jackson Browne. Der tilbyr han fri musikkopplæring, helt inn i klasserommet på amerikanske skoler.

– Vi har allerede 80 leksjoner som lærerne i junior high school fritt kan bruke. Målet er 200, fra barnehage og opp til collegenivå. Det trengs, USA er det eneste landet i verden som anser kultur for å være luksus, og kutter all finansiering, også til musikkopplæring i skolene, fastslår Van Zandt.

Han viser til studier som sier at når elever får musikkundervisning, gjør de det også bedre i realfag. Og i et USA der en av to elever i fattige nabolag dropper ut av highschool, mener han musikken kan være et middel til å få dem til å bli.

– Liker de bare et eneste fag, går de på skolen. Jeg vil at musikk skal være det faget!

Artikkeltags