Frykter «danskebåttilstander» i festival-Norge

SUKSESS: Jostein Forsberg sammen med Little Steven under årets festival. NBF gjorde omfattende endringer foran 2015-utgaven av festivalen, noe som ga suksess. Nå har det dukket opp nye bekymringer.
Foto: Anne-Lise Surtevju

SUKSESS: Jostein Forsberg sammen med Little Steven under årets festival. NBF gjorde omfattende endringer foran 2015-utgaven av festivalen, noe som ga suksess. Nå har det dukket opp nye bekymringer. Foto: Anne-Lise Surtevju

Artikkelen er over 3 år gammel

NOTODDEN: Kulturministeren kutter trolig knutepunktordningen for festivaler i statsbudsjettet som legges fram 7. oktober. Det betyr at Notodden Blues Festival må klare seg uten fast, årlig millionstøtte fra 2017.

DEL

Det var NRK som onsdag meldte at kulturministeren går inn for å fjerne den øremerkede statsstøtten slik at dagens knutepunktfestivaler i framtida må konkurrere om midler på lik linje med andre. Thorhild Widvey (H) ønsker å avvikle ordningen og overføre 100 millioner kroner fra statsbudsjettet til Norsk kulturråd.

- Viktig for hele Telemark

Festivalsjef Jostein Forsberg på Notodden frykter mer byråkrati og mindre forutsigbarhet om støtten forsvinner. Han er også redd for at tapet av støtten går ut over mer særegne prosjekter, samt opplæring og satsing på barn og unge under festivalen.

- Jeg er redd festivalene blir kliss like rundt omkring, «danskebåt» hele veien der de samme populære artistene spiller på alle festivalene.

Forsberg minner også om sjangeransvaret de har i festivalfloraen, og om hvordan NBF har bidratt til å heve statusen og jobbe for bluessjangeren på landsbasis.

- NBF har dessuten vært viktig for ikke bare Notodden, men hele Telemark. Trine Skei Grande fra Venstre har uttalt at dette ikke blir noe av. Jeg håper politikerne på Telemarksbenken er like offensive. Jeg håper politikerne lokalt og på fylket tar tak i dette.

Festivalsjefen viser videre til at regionen ikke har et sterkt næringsliv, og det å tro at private sponsorer skal dekke opp mer i kulturlivet, er enklere å si i sentrale strøk enn ute i distriktene.

- Dramatisk

Det gis tilskudd til totalt 16 knutepunktinstitusjoner i 2015, og bluesfestivalen på Notodden, som kom med i ordningen i 2008, står oppført med drøyt 2,7 millioner i støtte i år.

Dersom Regjeringen får gjennom viljen sin, er det kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge som får videreført støtten. De resterende festivalene vil fortsatt få midler neste år, men fra 2017 må de trolig konkurrere om pengepotten med andre festivalarrangører.

- Hvis signalene stemmer, så er det dramatisk, særlig i forhold til hvor kjapt ordningen skal fases ut.

En av grunnene til at NBF i sin tid søkte om å bli med i ordningen var forutsigbarheten en fast, årlig støtte gir. Slik bransjen er blitt med behov for langsiktig jobbing og booking, er forutsigbarhet fremdeles et viktig stikkord.

Fikk «meget» i evaluering

Knutepunktordningen ble innført av daværende kulturminister Åse Kleveland tidlig på 1990-tallet. Et slik status medfører oppgaver utover den ordinære virksomheten og den lokale forankringen, og en knutepunktinstitusjon må blant annet bruke sin kompetanse til å hjelpe mindre festivaler. 60 prosent av midlene overføres via statsbudsjettet, mens 40 prosent kommer fra de regionale myndighetene.

Den omdiskuterte knutepunktordningen har vært gjennom en evaluering i det siste, og da Kulturrådet gikk Notodden Blues Festival etter i sømmene i fjor, konkluderte rapporten med at festivalen kunne vise til meget god måloppnåelse.

Artikkeltags