To gode grunner til å feire

Artikkelen er over 2 år gammel

NOME: Det har tatt lang tid, men nå er Norges største fredningssak de siste 100 årene endelig i mål. Det ble feiret i idylliske omgivelser ved Vrangfoss sluser.

DEL

Bandakkanalen, også kjent som Bandak-Norsjøkanalen, er nå offisielt fredet. Mandag ble det håndfaste beviset i form av fredningsdiplomer delt ut under en markering ved Vrangfoss sluser, der riksantikvar Jørn Holme var blant de inviterte gjestene.

Fredningsstatusen ble en flott bursdagsgave til kanalen som i år fyller 125 år.

Som politisk rådgiver Thor-Arne Englund fra Klima- og miljødepartementet påpekte under markeringen, så har prosessen tatt veldig lang tid. Fredningsprosjektet ble satt i gang i januar 2012.

Vakrest i verden

– Dette er den største fredningssaken i Norge på 100 år, fastslo Jørn Holme under mandagens feiring.

I tillegg til å være et omfattende og autentisk kanalanlegg, kunne Holme også fastslå at Bandak-Norsjøkanalen tar seg mer enn godt ut en sommerdag.

– Da jeg kom hit i dag følte jeg at Vrangfoss sluser må være noe av det vakreste i verden. Tenk at det som ble laget for industri og tømmer, også kan være vakkert, uttalte Jørn Holme foran publikum, eiere og øvrige gjester ved Vrangfoss sluser.

Privat eier Carl Diderik Cappelen, Norsjøkrafts representant og ordførere fra kanalkommunene Kviteseid, Dalen og Nome, samt styreleder Terje Riis-Johansen i Telemarkskanalen FKF og riksantikvar Jørn Holme.

Privat eier Carl Diderik Cappelen, Norsjøkrafts representant og ordførere fra kanalkommunene Kviteseid, Dalen og Nome, samt styreleder Terje Riis-Johansen i Telemarkskanalen FKF og riksantikvar Jørn Holme. Foto:

Sammen med Norsjø-Skienkanalen utgjør Bandakkanalen den 105 kilometer lange Telemarkskanalen. Bandakkanalen ble påbegynt i 1887 og ferdigstilt i 1892. Med 15 sluser og en samlet løftehøyde på 57 meter fra Norsjø til Dalen, er Bandakkanalen det største anlegget av sitt slag i Norge. Det største sluseanlegget er Vrangfoss som har fem slusekammere og en løftehøyde på 23 meter.

Ingen liten oppgave

Det var Riksantikvaren og Telemark fylkeskommune som arrangerte fredningsmarkeringen på Vrangfoss. Markeringen var åpen for alle, og startet med blant annet slusing av «MS Victoria» og et lite historisk tablå foran publikum.

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid dro de historiske linjene, mens Tarjei Gjelstad, ordfører i kanalkommunen Kviteseid, oppfordret de involverte partene til sammen å finne løsninger for nye reiseopplevelser langs kanalen. Han minnet også om at det finnes noen framtidige utfordringer innenfor områder som flomsikring, kraft og grønn energi. Her må kraftselskapet bidra mer enn i dag, påpekte ordføreren.

Vern gjennom bruk

At anlegget er fredet innebærer at man ikke kan gjøre endringer uten å søke, men dagens bruk skal fortsette. Vern betyr også at man kan søke og motta tilskudd til vedlikehold og istandsetting.

Styreleder Terje Riis-Johansen i Telemarkskanalen FKF understreket at det ikke var noen liten oppgave å ha ansvaret for den fredede attraksjonen, som i dag har seks fast ansatte og 34 sesongansatte.

Også Riis-Johansen ønsker seg en god ramme rundt arbeidet med å videreforedle anlegget. Bare det å holde dammene i orden er en stor, kostbar sak. Her er det et behov for å få bedre avtaler mellom partene, hevdet Riis-Johansen.

– Vi har en jobb å gjøre med staten framover, konkluderte styrelederen, før feiringen ble avsluttet med kake, konsert og omvisning.

Artikkeltags