- Dette ble en kjempesuksess

ENDEN(E) ER NÆR: Vinneranden blir plukket opp og spenningen utløses. Vinneranden tilhørte Jorunn Hofstad fra Lunde.

ENDEN(E) ER NÆR: Vinneranden blir plukket opp og spenningen utløses. Vinneranden tilhørte Jorunn Hofstad fra Lunde.

Av

NOME: - Dette er en folkefest. Ungene synes det er moro og når godværet kom ble det en kjempesuksess. Det sier sjefen for de gode andeløptider, Inge Gregersen.

DEL

Opplegget for andeløpet er enkelt. Man tar 2800 plastender og slipper disse ut i slusekammeret. Deretter åpnes sluseportene, litt ekstra vannføring og plastendene seiler nedover kanalen. Cirka 20 minutter og 300 meter lenger ned er det målgang og en vinnerand kåres.

Fra Tyskland

Ideen til andeløpet er hentet fra Tyskland, forklarer Inge Gregersen. - Der er dette en stor sak i noen elvebyer. Vi tenkte at forholda for noe sånt her var perfekte med slusa og kanalen. Dette fikk vi lyst til å prøve, så vi kjøpte inn mange ender i fra Kina. Disse har vi så satt nummer på og forbedra litt, sier han. Resten er en suksesshistorie.

- Det har egentlig vært mye folk fra første øyeblikk. Vi er stort sett utsolgt for ender hvert år og volumet har økt i forhold til starten, sier han.

For familien

Rundt 1500 andeentusiaster hadde funnet veien til Lunde sluseamfi. Med røde ulefossender på startstreken for første gang hadde flere ulefossinger tatt turen til kanalbygda. Blant dem tre innflytta nederlandske familier. Familiene Westplate, Geuze og Engels hadde alle tatt lodd og var sikre på seier.

- Dette er kjempegøy. Det er et koselig arrangement, fint vær og ikke minst spennende. Noe slikt har vi ikke i Nederland, sier de om andearrangementet.

Populært

Årets andeløp var det femte i rekken. Interessen rundt arrangementet har vært veldig stor alle åra. Mellom 1500-2000 tilskuere pleier å møte opp hvert år.

Nytt av året er røde ender til Ulefoss. De gule endene er våre opprinnelige og Bø sine er blå. Dette er lik klubbfargene i fotball. Altså så er det litt rivalisering rundt dette, sier Inge lurt.

Med en 1. premie på hele 25 000,- er dette blitt et populært arrangement. - Bygdefolket er veldig flinke til å stille opp for å støtte arrangementet. Etterhvert så har det også blitt mange campingturister og det er moro, sier Inge.

Kvelden for andeløpet byr ikke bare på importerte plastender fra Kina. Det er nå også blitt servering, musikk og underholdning fra lokale scenekunstnere.

Årets andeløpmester

Vinneren av årets andeløp ble nærmeste nabo til Lunde sluse, Jorunn Hofstad. Med norsk flagg ble hun gratulert av speaker Øyvind Storhaug og et stort publikum.

Hjemmeseieren til Jorunn var populær og hva premien skulle gå til var hun krystallklar på.

- Det blir tur til Madeira, forteller hun begeistret. Etter å ha deltatt hvert eneste år ble det endelig full klaff. - Jeg må ta noen dager på jobb først, så blir det ferie, sier den glade vinneren.

Også andegeneralen selv er godt fornøyd med kvelden. - Det ble en kjempesuksess. Alt har gått knirkefritt og det blir ikke stort bedre enn dette. Det eneste jeg kunne ønske meg var at ei ulefossand hadde kommet inn blant de 10 beste. Det får bli neste år, konkluderer han.

Artikkeltags