Anders Røine, som er bosatt i Bø, fikk utmerkelsen fordi «han spiller på mange strenger, både bokstavelig talt som musiker og som person i musikkbransjen». Hardingfelespiller Anne Hytta fikk prisen for albumet «Strimur», «en serie funklende nye tolkninger av et knippe gamle slåtter fra Telemark», ifølge juryens begrunnelse.

Ånon Egeland, som bor i Rauland og har jobbet ved folkemusikkstudiet til Høgskolen i Sørøst-Norge siden 1999, ble hedret for beste utgivelse i tradisjonelt samspill sammen med Mikael Marin. Platen deres heter «Sorpesoll».

Prisene ble delt ut under bransjearrangementet Folkelarm i Oslo.

Til røttene

Anne Hytta kommer opprinnelig fra Sauland, og hun har gått i lære hos Einar Løndal og Knut Buen. Med ovennevnte utgivelse går hun tilbake til røttene, til slåttene. De siste årene har hun brukt mye tid på å skape sin egen musikk, og på å finne veier for sitt personlige spill på hardingfela i møte med musikere fra andre sjangre, skriver juryen.

Årets folkemusiker Anders Røine beskrives både som tradisjonsbærer og innovativ kunstner.

«Prisvinneren er en attraktiv medmusikant blant flere av landets fremste musikere, og han er å se i mange sammenhenger. Året 2017 startet med at han mottok Spellemannprisen 2016 og fortsatte videre med flere plateinnspillinger både som musiker og produsent. I år har han blant annet laget bestillingsverket «Reôlo» til Jørn Hilme-stemnet sammen med Hans Hulbækmo og Hans og Rasmus Kjorstad. Dette ble også framført på Ultimafestivalen.

I 2017 har prisvinneren også turnert og spilt inn plate med både Sigrid Moldestad og Gabriel Fliflet, vært med på Jon Anders Halvorsens bestillingsverk til Telemarkfestivalen, og i tillegg er han snart klar med den nye plata til stjerneduoen Sudan Dudan», melder juryen.

Samspill og egenart

Hardingfelespiller Ånon Egeland og bratsjist Mikael Marin får blant annet følgende skussmål: «Med nedstemte instrumenter spiller Ånon og Micke sørgelige toner til å bli glad av. Et sjeldent lydbilde gir tradisjonelle låter et nytt liv, med tett samspill mellom hardingfele og bratsj i raffinerte arrangementer. Ånon og Micke er musikere med klare og sterke personlige uttrykk, som utfyller og forsterker hverandre i samspillet. To musikalske legender møtes og snakker musikalsk sammen som de gamle vennene de er!»