Erkeamerikansk vin

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Amerikafeberen på 1800-tallet spredte gjennom aviser, pamfletter og amerikabrev budskapet om det forjettede lands mange muligheter for immigranter til jord, arbeid, sosial mobilitet, politisk og religiøs frihet.

DEL

Våre dagers amerikafeber er av en annen art. Den sprer konsumet av amerikansk populærkultur, reiseliv, mat- og drikkekultur. Vinmonopolets nylige nyhetsslipp av amerikanske viner er et godt eksempel. Det er nesten umulig ikke å legge merke til de mange amerikanske vinene som fins på polet nå og den omtale de får i mediene. Så er det fredag den trettende og innledningen til vinterferien i dag.

Fins det noen bedre måte å drive onde ånder vekk på fredag den 13. enn gjennom inntak av god vin og mat? Ja, man kan også spørre seg om det fins en bedre innledning til vinterferien. Derfor har jeg anmeldt fem amerikanske Zinfandel-viner fra kartong eller flaske i ulike prisklasser og stiler. Samtlige viner fins som hyllevare på polet.

Dette er viner som roper på biffen, lammesteika, den kraftige kjøttgryta, storviltet, den smaksrike pastaretten, tapas, texmex- mat som taco eller noe så erkeamerikansk som pulled pork eller spareribs. God fornøyelse!

Nr 19615 Ridge Lytton Springs 2012 kr 296,50

Ridge Vineyards, Dry Creek Valley, California, USA (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: 70 prosent Zinfandel, 21 prosent Petite Syrah, 6 prosent Carignan, 3 prosent Mataro. Håndplukket, spontangjæret, lagret i 14 måneder i nye til 4 år gamle amerikanske eikefat. Sukker: 1,4 g/l Syre: 5,9 g/l

Dyp blårød. Stilig og delikat duft av bjørnebær, morell, sjokolade, pepper og mineraler. Fyldig og kraftig smak med flott fruktighet, balansert konsentrasjon og passelig fasthet. Lang nyansert ettersmak.

Passer til: Biff, lam, smaksrike kjøttgryter, storvilt eller storkosen. Temperatur: 18 grader.

Konklusjon: Stilig luksuriøs strukturert Zinfandel-dominert vin signert legenden Paul Draper. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast 6

Nr 95033 Cocoon Zinfandel Grand Reserve 2013 3 liter BIB kr 399,90

Nordic Sea Winey AB, California, USA (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Zinfandel. Lagret i 3 måneder på eikefat. Sukker: 5 g/l Syre: 2,7 g/l

Ganske dyp granatrød. Pen duft av pepper, bjørnebær, blå plommer og vanilje. Fyldig sødmefull og smaksrik mørk bærsmak. Tiltalende lakrispreget ettersmak.

Passer til: Biff, lam, smaksrike kjøttgryter, pasta, taco, tapas, pulled pork, spareribs eller fornøyelse. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Fullklaff med treliter for deg som liker rødviner med fylde, sødme og mørk bærsmak, men uten at det blir for mye av det gode.

Terningkast 6

Nr 16876 Handcraft Old Vine Zinfandel 2013 2,25 liter BIB kr 313,90

Handcraft Wines, California, USA (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Zinfandel fra 35-80 år gamle vinstokker. Ikke fatlagret. Sukker: 1 g/l Syre: 6,3 g/l

Ganske dyp blårød. Velduftende av pepper, mørke skogsbær og solbærblader. Delikat saftig morellfruktig smak med passelig syrestruktur, tørrhet og god fylde. Bra rund og samtidig frisk ettersmak.

Passer til: Biff, lam, smaksrike kjøttgryter, pizza, pasta, pulled pork, spareribs eller fredagskosen.

Konklusjon: Den kvinnelige vinmakeren Cheryl Indelicato har laget en boks for deg som setter pris på en litt mer feminin tørrere, friskere og delikat stil.

Terningkast 5

Nr 43993 Seghesio Sonoma Zinfandel 2011 kr 239,90

Az. Vit. Seghesio, Sonoma County, California, USA (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: 90 prosent Zinfandel, 10 prosent Petite Syrah. 10 måneder fatlagring. Sukker: 1,3 g/l Syre: 6,1 g/l

Dyp blårød. Pen litt lukket duft av pepper, modne bjørnebær og fatkrydder. Fyldig relativt sødmefull mørkbærpreget smak med balansert konsentrasjon og bra fasthet.  Tiltalende vaniljeinnslag i den litt vel varme alkoholdominerte ettersmaken.

Nr 66690 Seghesio Cortina Zinfandel 2012 kr 300,50

Seghesio Family Vineyards, Dry Creek Valley, California, USA (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Zinfandel. Håndplukket fra 55 år gamle vinstokker. Lagret i nye og brukte eikefat mer enn ett år. Sukker: 0,7 g/l Syre: 6 g/l

Dyp blårød. Varm litt syltet duft av sviske, morellsyltetøy, lakris, pepper og sjokolade. Fyldig og kraftig smaksrik og mørkbærpreget smak. Brutalt høy alkohol på 15,8 prosent.

Passer til: Begge passer med sin sødmefulle og kraftfulle stil til biff, smaksrike gryter, de kraftigste pastarettene,  spareribs,  pulled pork eller til peiskosen.

Konklusjon: Jeg holder en knapp på Seghesio Sonoma Zin både pga. lavere pris, men også pga en mer delikat og strammere, likevel sødmefull stil. Drikkeklare, kan lagres opptil 2- 3 år.

Terningkast 5

Terningkast 3

Artikkeltags