Skrev seg gjennom en tøff tid

TELEMARK/HØLEN: Han har vunnet Spellemannpris to ganger, men som soloartist er Ketil Hansen et langt mer ubeskrevet blad. Mellom familieliv og tusenvis av dekkskift har han nå endelig fått samlet sangene sine på et album.

DEL

Flere av låtene ble til under en tung periode i livet, men singelen «Home Free» byr på vakker og lett slentrende melankoli. Den lover godt for debutplata som kommer 7. februar, og er også en av to låter som niesa, jazzvokalist Torun Eriksen, bidrar på.

De to har musisert sammen ved ulike anldninger opp gjennom åra, men under oppveksten i Telemark var det Toruns far og hans musikksmak som inspirerte og satte musikalske ideer i hodet på Ketil Hansen.

Gjennom 90- og 00-tallet spilte Ketil i flere toneangivende band, og som medlem av henholdsvis Palace of Pleasure og Ricochets kan han vise til to Spellemannpriser av totalt fire nominasjoner.

Innestengte låter

De seinere åra har musikken blitt tonet ned til fordel for familieliv i Hølen i Vestby kommune og en dagjobb hos Dekkmann.

– Vi fikk tvillinger for rundt ti år siden, og det har tatt mye tid, men jeg har holdt på med musikk på si. Jeg satt med flere låter som hadde ligget der en stund, og en dag sa makkeren min at det som ligger på hylla må en gang ramle ned.

Fra nachspiel til studio

En samtale på et nachspiel satte fart i planene. Medprodusent og gitarist Arild Hammerø tok grep, og snart var de i studio sammen med musikere fra bandet Tenderton.

Ketil Hansen sliter med å finne en musikalsk bås som er dekkende for «Home Free». Americana står det i presseskrivet.

– Jeg har lagt meg på en akustisk country-linje i utgangspunktet, men folka på plata tilførte musikken en del andre elementer. Tenderton er jo et mer progressivt band. Plata er blitt ganske sammensatt. Du hører at det som er spilt inn ikke er veldig gjennomarrangert. Det er melodiøst, og ikke strictly americana, forklarer Ketil Hansen.

Han er opprinnelig fra Lunde, men gikk på videregående skole i Bø og har bodd i Skien i flere omganger. Han er selvlært på gitar og piano, og under oppveksten spilte han blant annet for et gospelband. I gymnastida var en av de gjeveste spillejobbene å være support for Jokke og Valentinerne på Kroa i Bø. Etterhvert gikk ferden videre til hovedstaden, der han ble med i Palace of Pleasure og Ricochets.

Da Ricochets ble oppløst i 2001, ønsket Ketil å fortsette, men da tida var moden for gjenforening passet det ikke inn i Ketils planer. I dag er han bosatt i Hølen i Akershus (snart Viken).

Mistet foreldrene

Musikeren og låtskriveren har ikke bare seg selv å tenke på lenger, men han har likevel fått ryddet mer plass til musikken, og han er villig til å satse litt hardere igjen.

Ketil Hansen står bak alle tekstene og melodiene på plata.

– De fleste av låtene ble skrevet i Skien på 2000-tallet, ofte i mørke stunder. Jeg mista begge foreldrene mine på beynnelsen av 2000-tallet, og låtskrivingen ble en slags terapi for meg.

Han understreker at det også er otimisme å spore i låtmaterialet, men musikken er like fullt prega av en tung tid. Ved å skrive får man mulighet til å klarne tankene rundt det man går og grubler på.

– Det letter på en tyngde og blir til noe fint. For meg letta det veldig i en periode, uttaler Ketil.

Han har ingen uttalte låtskriverfavoritter, men leser og lytter mye.

– Når tekst og musikk går opp i en høyere enhet, da er det ikke mye som slår det. Det hender at noen får det til, smiler han.

– Uoppdaget skatt

Hans samarbeidspartner Arild Hammerø har følgende karakteristikk å komme med om kollegaen: «Ketil Hansen er en ensom ulv med mange venner. Sånn kjennes det i alle fall ut når han spiller musikk, alltid i godt lag, men med et blikk som skuer mot en nedadgående sol bare en ekte loner kan se. Med et granskende gammelmannsblikk ispedd sterke 90-talls grungefakter er han en uoppdaget skatt i norsk musikk».

Singel nummer to, «Wild Honey», fra et kommende albumet, slippes 10. januar. Det blir et par slippkonserter for albumet i februar, men Ketil tar gjerne flere live-oppdrag framover, også i sitt tidligere hjemfylke.


Artikkeltags