Den verdensberømte fotografen David Yarrow skal på Skavlan og er en av verdens fremste fotokunstnere.

I dag torsdag åpner utstillingen. men i går - etter førvisningen - opplyser Rolf Stavnem hos Fineart at han allerede har solgt for syv millioner.

- Det tok helt av. Dette er kanskje den beste utstillingen hos Fineart ever, mener galleristen.

– Ja, dette er virkelig stort. Det er første gang han er i landet og hans største separatutstilling noensinne. Og han digget Tjuvholmen og galleriet vårt, smiler Rolf Stavnem som hadde besøk av Yarrow på galleriet tidligere i sommer.

- Fått høy status

Det er ikke hvem som helst han har fått tak i. David Yarrow er en av verdens fremste fotografer som har reist til noen av verdens mest isolerte steder og tar unike bilder av ville dyr, urfolk og landskap.

 

– Vi hadde utstillingen med Terry O´Neill i fjor som på alle måter var vår største utstilling noensinne. Det gikk såpass bra, og det vitner om at foto virkelig har fått en høy status også her hjemme. At vi fikk David Yarrow hit er fantastisk. Vi visste - om vi bare vi fikk han hit - var det gjort. Og sånn ble det, sier Stavnem fornøyd.

Solgt for 1,5 mill. før åpning

Mens vissheten om at fotokunstneren skal stille ut på Tjuvholmen har bredd seg, har Stavnem allerede fått bestillinger på om lag halvannen million kroner.

– Ja, det har vært stor interesse. De som følger med vet at han bare har bilder i de flotteste galleriene i Europa, og selger for mellom 80 og 100 millioner årlig. Bildene hans trykkes kun i 12 eksemplarer på verdensbasis og selges for opptil 60 000 dollar stykket.

Mer foto

Han forteller også at forhåndspåmeldingen til utstillingen har vært stor.

– Det er mange herfra som har meldt seg på allerede, og jeg vet at det kommer til å være mange til stede på åpningen. Vi har gjort avtaler med de store avisene og med Skavlan, så jo da, dette har fått oppmerksomhet, sier Stavnem, og forteller at det blir flere fotoutstillinger framover.

«One night with Marylin», en utstilling med fotografier av Marilyn Monroe åpnes i oktober i forbindelse med en boklansering. I februar neste år åpner de en utstilling som har fått tittelen «Ledgends past» etterfulgt av utstillingen «History og rock ´n´roll» som blir i august neste år.

- Foto har vært ansett som større fotokunst ute i verden enn her hjemme. Nå begynner vi endelig å ta etter. Det merkes, avslutter Fineart-sjefen.

Utstillingen henger til 15. oktober og kunstneren selv vil være til stede ved åpningen 21. september.