– Jeg vil benytte anledningen til å takke Kragerø skolemusikk for innsatsen. De fortjener stor applaus, sa Kåre Preben Hegland, leder av 17. mai-komiteen fra Kirkehaugen etter barnetoget.

Langveisfra

Maken til applaus som runget over Kirketomta etter denne oppfordringen er det lange siden man har hørt.

Mange hadde tatt ansvar for at Kragerø skulle ha et skolekorps i toget denne 17. mai-dagen. Flere som ikke har spilt på en årrekke stilte opp. Noen kom også langveisfra bare for å støtte opp og delta i korpset.

Tamburmajor Helene Huseland (32) hadde kommet fra Stavanger for å være med i det dette spesielle 17. mai-korpset.

– Det har vært en opplevelse igjen å få gå i barnetoget i Kragerø, og denne nasjonaldagen har vært helt spesiell, sa hun til KV etter innsatsen.

Da hun bodde i Kragerø var hun 14 år og med i skolekorpset. Fem år som tamburmajor.

Allerede i går kveld satte hun seg på toget for å reise tilbake til Stavanger.

Barnetoget i Kragerø var som vanlig langt og flott. Barna i toget sang og jublet gjennom gatene. En fin og verdig markering av nasjonaldagen.

Talen fra Kirkehaugen

Fire elever fra Levangsheia sto for talen etter barnetoget.

Det var en inspirerende liten tale de fire holdt. Hvor de berørte historien om hvorfor dagen blir feiret og dagens virkelighet.

Også de unge talerne takket de som stilte opp slik at de ble to korps i barnetoget.

– Vi er skikkelig stolte over å være kragerøbeboere. Kragerø er en fantastisk by som er inkluderende. En by som vi må ta godt vare på i årene som kommer, sa elevene.

Kåre Preben Hegland håper på at kommunen allerede neste år vil invitere armenske barn til Kragerø, slik at de vil kunne få oppleve og delta i et norsk 17. mai-tog. Han viste til at nasjonaldagen i Armenia under sovjettiden ble feiret ved at militæret viste fram våpen og tanks som kjørte gjennom gatene i Jerevan.

– La oss håpe at det neste år kan bli virkelighet. At vi kan oppleve armenske barn med armenske flagg et barnetoget her i Kragerø. Det ville være i Bodil Biørns ånd, nå som Jerevan har blitt Kragerøs vennskapsby.