Gå til sidens hovedinnhold

Juleøl fra terningkast en til seks!

Artikkelen er over 4 år gammel

Årets juleøl sprer seg over hele terningen.

Som seg hør og bør har vi juleøltest i TA første lørdag i desember. Juleølene ble lansert for en god stund siden i butikkene og på vinmonopolet, men julemåneden er desember. Derfor vil  vi presentere de ølene som nytes i adventstida og i julen, ikke i høstmåneden november. Juleølpanelet blindsmakte tolv juleøl.  Det var seks sterke juleøl som selges på vinmonopolet, derav tre fra mikrobryggerier i Telemark og tre fra industribryggerier på Østlandet. Fra dagligvareforretningene ble det plukket seks tradisjonelle juleøl. Samtlige kom fra industribryggerier i hele landet.

Hvilke juleøl ble prøvd?

Handlerunden gikk til flere dagligvarebutikker og vinmonopolet for at panelet skulle få smake et bredt utvalg juleøl. Det ble med ett unntak kjøpt inn helnorske juleøl, med størst vekt på lokale og regionale produkter.

Produktene ble gruppert slik: 1. Butikkøl fra industribryggerier: I denne gruppen var Frydenlund Juleøl, Tuborg Juleøl, Grans Juleøl, Hansa Juleøl, Dahls Julebrygg og Mack Juleøl  2. Poløl fra industribryggerier: Aass Premium Juleøl , Borg Juleøl og Ringnes Juleøl Sterk kom derfra. 3. Poløl fra mikrobryggerier:  Veholt Mikrobryggeri Tre Kroner (U)Tradisjonelt Juleøl, Telemark Mikrobryggeri Juleøl og Lindheim Ølkompani 100 Days Of Juleøl Stout hadde vi i denne gruppen.

Hurra og Huttetu!

Den røde tråden for TAs valg av juleøl 2017 er fokus på tradisjon; det være seg klassisk sterkt juleøl og det lettere alternativ julepils.

Dessuten tok vi med Stout fra Lindheim både på grunn av lokal tilknytning og for å velge noe annerledes til jul. Nå vel, hvordan gikk det da? To øl peker seg ut som best i sine klasser: Vinner i klassen for julepils ble som i fjor Frydenlund Juleøl. 

Det er en julepils som både har sødme, friskhet, kropp og matvennlighet. Terningkast 6 og hurra for den! Et nesten like høyt hurrarop gir vi Aass Premium Juleøl i klassen for poløl fra industribryggerier, altså klassisk sterkt juleøl.

Terningkast 5 fikk den for sin typeriktige fylde og kropp, maltsødme og velintegrerte alkohol. Kun et lite trekk for litt for ivrig humlebruk. Ellers var det mye midt på treet og helt ned i skyggenes dal.

Ja, i klassen poløl fra mikrobryggerier er det høyeste terningkastet en treer. Under panelets blindsmaking summet det av kommentarer som «her er det pøst på med for mye og feil humle, maltkarakteren mangler, dette var spisst, surt og syrlig, her har de bommet på mesken, feil gjæringstemperatur, bryggeriet har hatt det for travelt med å få ølet ut på markedet; det er uferdig».

Med andre ord har mange bryggerier gått i en eller annen felle, og ikke fått til eller ønsket å få til en klassisk juleøl eller julepilsner. De to vinnerne derimot har sannsynligvis prøvd å kopiere suksessformelen fra i fjor, Samtidig besitter de ressurser som erfarne bryggeriansatte, utstyr og økonomi  til å få det til.

Godt og dårlig Juleøl i gamle dager

Fra Olav Bøs referanseverk om norske juletradisjoner «Vår norske Jul» har jeg hentet følgende: «Det var vanleg meining at beste maltet fekk ein av bygg. Havren gav ikkje så godt øl, og dertil vart det så lyst på fargen at det mest likna på tynnmjølk. Dei rekna alltid med at det mørkaste ølet var det beste. Ein mann i Hardanger bryggja av havre, og resultatet vart det som grannane kalla «havresupa». Det kom ein mann innom ein dag, ein som ikkje likte dårleg øl. Han tykte likevel han måtte seie noko godt om ølet: Ja, da e godt når ein e tyst!» Til det svara han som baud: «Ja, da e godt når ein e tyst; men når eg har da, e eg jamt tyst òg!»

TAs juleølsmakere 2017

TAs vin- og ølskribent Mads Endresen har i år ledet et smakspanel som bestod av Toril Siksjø, Mette Kristensen, Julie Soli, Anders Johan Pedersen, Pål Erik Svendsen, Stein Roger Bjerkely og Jens Ingvald Klungseth.

Blindsmaking puljevis

De 12 forskjellige juleølene ble prøvd blindt. Som vanlig ble ølet testet i flere puljer. Først ble butikkølet med pilsnerstyrke prøvd, deretter det kraftigere polølet. I tillegg fordelte jeg smakingen med poløl brygget av industribryggerier og håndverksbryggerier. Dette ble gjort for å gi ryddig objektiv og selvstendig vurdering av ølet i de ulike klassene.

Slik skal det gjøres!

Hvordan skal forskjellig slags juleøl være? «Et juleøl skal generelt sett være et sterkt, mørkt øl med god fylde og en varmende avslutning. Krydder hører hjemme i belgiske og amerikanske juleøl, mens dette ikke er vanlig i de tyske og engelske variantene. Skal det være krydder, er alt som minner om jul velkomment, som kanel, muskat og nellik. Humlepreget skal være diskret eller fraværende. Her er det krydderne som skal prege ølet. Maltet skal ikke gi mørkere smaker enn sjokolade. Hvis ølet er basert på en klassisk ølstil, må denne skinne i gjennom i form av smak og aroma. 

De norske juleølene kommer både med og uten krydder. Juleøl fra de større bryggeriene er i tysk stil og stort sett ukrydret. Juleøl fra mikrobryggeriene(håndverksbryggeriene) er ofte krydret, inspirert av amerikanske mikrobryggerier eller «urnorske» oppskrifter. Malt, humle og gjær kan også gi smaker som vi finner i krydder og urter.» (Kilde «Med eller uten krydder», Vinmonopolets vinblad Nr.6 2013)

Tradisjonelt juleøl fra polet smaker best ved rundt 10 grader, mens butikkenes juleøl er best på rundt 7 grader.

Så blir det Jul igjen!

Frydenlund Juleøl er testvinneren i butikk.  Aass Juleøl Premium er vinneren på vinmonopolet. Resten av notatene og terningkastene taler for seg selv. God Jul, Telemark!

Butikkøl fra industribryggerier

Frydenlund Juleøl

Kr 26,90

Fin litt blakket rødbrun farge med flott kremet tykt lysebrunt skum. Tiltalende karamellmaltdominert aroma med innslag av krydder, lakris og fruktig humle. God fylde, fremtredende sviske- og kryddermak. God sødme, lang frisk og passe tørr ettersmak.

Konklusjon: Butikkøl som byr på mye julefølelse. Den slår knock out på pilstynne konkurrenter. Hyggelig prislapp! Suveren testvinner i butikk. Til allround julemat!

Terningkast 6

Hansa Juleøl

0,5 l kr 34,90

Relativt lys rødlig farge med lite glans, og tynt gyllent skum. Pilslukt. God fylde, relativt god balanse med lys karamell og marsipan, men litt i overkant bitter humlesmak. God lengde i en noe bitter og alkoholpreget ettersmak.

Konklusjon: God kvalitet, men langtfra perfekt. Mer en pils enn en julepils! Til lettere julemat, eller til fotballvorspiel, som en i panelet sa!

Terningkast 4

Mack Juleøl

0,5 l kr 34,90

Blass rød farge med ganske lite lysegult skum. Bananfruktighet og litt kaffe i en spinkel duft. Liten fylde, lite sødme, noe kaffe og tydelig, men ikke for mye humlebitterhet. Kort ettersmak der alkohol og metall er for merkbart.

Konklusjon: Greit juleøl som er litt ubalansert og tynt. Passer bra til lettere julemat.

Terningkast 3

Dahls Julebrygg

 0,5 l kr 29,90

Middels mørk rødbrun farge med fint boblet lysegult skum. Knekkaktig malt, noe kaffe og bananbugg på duft. Ubalansert, tynn og metallisk smak med lite humle, rart bananinnslag og svak karamellsødme. Relativt bitterpreget og frisk, men litt for kullsyreholdig kort ettersmak.

Konklusjon: Et uferdig, måtelig og ubalansert juleøl. Best av toerne grunnet bitteliten bedre kvalitet og bra pris. Minner om heftig juleshopping med klein musikk, i følge mann i panelet.

Terningkast 2

Grans Juleøl

0,5 l kr 30,90

Ravaktig farge med middels fyldig spøkelsesskum. Snodig, uren, smørpreget og skarp lukt. Litt tynn, vandig, og samtidig besk og bitter smak som er helt ute av vater. Kort flat ettersmak.

Konklusjon:  Noe sprik i panelet, men dette holder ikke forventet kvalitet. Rart, småguffent og ubalansert!

Terningkast 2

Tuborg Juleøl

0,5 l kr 32,90

Middels dyp rød farge og lyst, tynt gulhvitt skum. Syntetisk vingummilukt. Liten fylde, flau sødme og ganske gjærpreget smaksdominans. Kort bitter ettersmak.

Konklusjon: Panelet endte på en tynn ståkarakter. Tynt, vandig, uferdig og syntetisk øl. Dansk øl brygget på lisens av norske Ringnes uten at det gjør det noe bedre.

Terningkast 2

Poløl fra industribryggerier

Aass Juleøl Premium

kr 39,90

Mørkrød farge og tykt boblet gult skum. Fruktig duft av tørket frukt, pluss noe karamell. God fylde, med tydelig krydret bitterhet og kaffemaltbrent, men også rund smak.  Bra balanse. Lang frisk ettersmak.

Konklusjon: Testvinner i polets ølflora. Tradisjonelt juleøl med god fylde og bra balanse, ikke for blytungt. Litt for lite maltpreg er det eneste som trekker ned. Til allround julemat!

Terningkast 5

Ringnes Juleøl Sterk

kr 38,90

Mørkt rødbrunt øl med kraftig beigefarget skum. Harmonisk, men litt lite kompleks aroma av kaffe og frukt. God fylde og bra balanse mellom sødme og frisk bittersnert. Lang, men litt for alkoholpreget ettersmak.

Konklusjon: Et trygt kjøp som har mye jul i seg, men det kunne vært enda bedre. Til allround julemat!

Terningkast 4

Borg Juleøl

kr 39,60

Mørkerød farge med flaut karamellfarget skum som forsvant som dugg for sola. Svak duft med hint av knekk, toast og alkohol. God fylde, for mye bitterhet mot en Jägermeisteraktig  lakrissødme kombinert med sjokoladekonjakk.  Ganske lang, men skarp alkoholisk ettersmak.

Konklusjon: Brukbart sterkøl, men bitterheten og mye snurrighet tar over og spiser opp smaken. 

Terningkast 3

Poløl fra mikrobryggerier

Veholt Tre Kroner (U)Tradisjonelt Juleøl

0,5 l kr 69,90

Rødlig glanset farge med gyllent tykt skum. Beskjeden duft av kaffe der alkoholen også merkes. Kraftig smak med en del kaffe og brukbar frisk fruktighet, men bitterheten vrenger seg i munnen og alkolholen er merkbar. Lang, men tørr og bitter ettersmak.

Konklusjon: Tradisjonelt juleeøl, nei! Utradisjonelt juleøl, ja, det er det. En jule-IPA sier panelet. Det eneste brukbare ølet fra Telemarks mikrobryggerier.

Terningkast 3

Telemark Mikrobryggeri Juleøl

0,5 l kr 89,60

Mørkerødbrun farge med mye gult karamellaktig skum. Lukter humle og søtsyrlig tropefrukt så det holder. Mye fylde i en granbaraktig barsk  bitterhet, en mektig munnfull.  Ettersmaken er bitter den også.

Konklusjon: Telemark Mikrobryggeri prøver og prøver, men får det ofte ikke til. Dobbel-IPA-smak, og feil som juleøl. Det føles som jeg spiser juletre, mente en dame i panelet.

Terningkast 2

Lindheim 100 days of Juleøl Stout

0,5 l kr 110

Svært dyp nattsvart råoljeaktig farge med rikt mokkaskum. Sprikende, sær og illeluktende av tretjære, mørkbrent kaffe, vingummi, oppgulp og rosiner. Fyller munnhulen, men har for mye flau kaffesmak og for veik humlebitterhet. Lang alkoholdominert ettersmak.

Konklusjon: Sær Stout som Lindheim har hatt kakaobønner, kirsebær og eplemost i. Modnet i Bourbontønner 100 dager. Koster mye! Testens versting! Mulig Oslo-hipsterne liker den.

Terningkast 1