Hilde Guri måtte løpe for livet

SJEFEN: Hilde Guri Bohlin har oppgaven med å lede Ibsenkonsferansen i Skien.

SJEFEN: Hilde Guri Bohlin har oppgaven med å lede Ibsenkonsferansen i Skien.

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Som leder for Ibsen Awards reiser Hilde Guri Bohlin rundt i verden og opplever dramatikk. I Egypt ble virkeligheten så dramatisk at hun måtte løpe for livet.

DEL

- Ibsens dramatikk er til en hver tid brennaktuelt, overalt i verden. Hilde Guri Bohlin sitter trygt på kaféen Palma i Skien. Hun har nettopp kommet hjem fra Marokko, der hun besøkte teatergruppen Theatre Anfass, som kommer til Teater Ibsen i oktober med en adapsjon av "Hedda Gabler", kuratert av Ibsen Awards, på Skien International Ibsen Conference arrangeres på Teater Ibsen 18. og 19. oktober.

- Marokkanerne setter opp en annerledes versjon av Hedda Gabler, preget avkjønnsrollemønsteret i Marokko, sier Hilde Guri Bohlin. Brasil, Egypt, Libanon, Romania, India og Marokko: Hun har vært rundt i verden og sett hvordan Ibsen tolkes i forskjellige kulturer. I år deles det ut til sammen to millioner kroner i Ibsen-stipend til fem teatergrupper.

Samfunnskritikk

Da stipendet gikk til en teatergruppe fra Jemen, i 2015, gjorde de en annerledes tolkning av "En folkefiende".

- En av mange utfordringer landet har, er at veldig mange av innbyggerne tygger den stimulerende planten khat. Teatergruppen mener khat infiserer samfunnet på samme måte som det forgiftede vannet, og er en bevisst strategi fra myndighetenes side for å opprettholde et undertrykkende regime, sier Bohlin. Teatergruppen reiste rundt i Jemen og viste forestillingen fra minibussen de turnerte med. Ensemblet ble intervjuet på Skype under Ibsenkonferansen.

- Landet er jo hermetisk lukket.'

Mye oppmerksomhet

Også i Hellas har teatergrupper benyttet den store dikteren, som ble født i Skien for 189 år siden, til å fronte samfunnsaktuelle tema.

- I noen land kan det være vanskelig å kritisere regimet. Da de fikk Ibsen-stipendet, i 2013, satte de opp "En folkefiende", som jeg ser er veldig populær å sette opp ute. Grekerne lagde en forestilling om utnytting av landets gullressurser. Skal man ta hensyn til miljøet eller arbeidsplasser, i et land med skyhøy arbeidsledighet? Det er mørke krefter som råder, sier Bohlin, og legger til at forestillingen ble satt opp i bystyresalen. '

- Den fikk enormt mye oppmerksomhet i hele Hellas, sier hun, og legger til:

- Ibsen blir en måte å kritisere det bestående og omgås sensuren på.

Skuddveksling

 Bohlin hadde ansvaret med å få kontroversielle Peter Handke og Lars Vilks til Skien. Begge gangene var det ekstra vakthold utenfor Teater Ibsen på Klosterøya. Begge gangene gikk det bra. I Egypt i 2013, da Den arabiske våren akkurat hadde begynt å spire, var det derimot som å være midt i en actionfilm. Hilde Guri Bohlin var på vei til en forestilling da hun hørte at de smalt overalt. Vennene grep fatt i henne og sammen løp de nærmeste kafé og gjemte seg.

- Først etterpå skjønte jeg alvoret og ble redd. Det viste seg å være skuddveksling og gassbomber, opptøyer og dramatikk. Jeg fikk en kopp te å roe meg på, men hadde nok trengt noe sterkere.

Artikkeltags