Send oss dine Halloween-bilder

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Sjansene er store for at du ser noe skummelt lørdag kveld!

DEL

Ta bildet av det og send til TA.no!

Uansett om du har godteriet klar til å deles ut, eller om du kommer til å koble ut ringeklokka, så liker de fleste av oss å klikke på bilder og se skumle spøkelser, hekser og vampyrer.

Del blinkskuddene dine med oss ved å sende dem til: nettvakt@ta.no.

Du kan også sende bilder til oss på SMS ved å bruke kodeord: TATIPS og sende melding og bilde til 2005.

Minnefest

Ifølge nettstedet wikipedia.no er Halloween det engelske navnet på allehelgensaften, som er den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires Halloween om kvelden den 31. oktober. Halloween har sin opprinnelse i keltiske, førkristne og katolske tradisjoner, ført til USA på 1800-tallet av irske immigranter.

I USA blir Halloween markert ved at utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. Trusselen er altså at hvis de ikke får godteri, blir du utsatt for knep.

Danker ut julebukkene

I Norge er det først i de siste årene at feiringen av Halloween har vokst seg til. I Norge er "trick or treat" blitt oversatt til "knask eller knep".

Mange protesterer mot feiringen, som de mener er blitt introdusert av handelstanden.

Mange mener også at Halloween har tatt over for den mer tradisjonelle julebukk-feiringen, der barn i romjula kler seg ut som nisser og går fra dør til dør og synger julesanger i bytte mot noe godt å spise.

- Bruk refleks

- I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet.

- Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier han

Selv om barnet ser bilen, er det ikke sikkert «bilen ser barnet». Han oppfordrer derfor alle som får Halloween-gjester på døren til å ta ansvar for at barna vises i trafikken.

- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på halloween, sier Voll.  

- Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har ca. to sekunder å reagere på før det smeller. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes, sier Voll.

Bugner av gresskar

En viktig del av Halloween-tradisjonen er utskårede gresskar, og dette har også slått rot i Norge. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt har feiringens inntog i Norge ført til stadig større produksjon av gresskar her til lands. Og med de store Halloween-gresskarene er vi nå så godt som selvforsynte. Total omsetning av gresskar ligger på 800 -1000 tonn årlig og er i vekst.

Det er Halloween-gresskarene som står for de store volumene i Norge, og disse er i utgangspunktet dyrket som pyntegresskar som hules ut til lykter og settes på trappen. De kan også brukes i flere matretter, som i paier, supper og salater, og frøene kan ristes og spises som snacks eller i salater.

Artikkeltags