«Alle» de store har sikret seg Per Berntsen – nå viser han fram de unike bildene

OSLO / TINN: Så lenge sola ikke skinner, er Per fornøyd. Et lite stykke Telemark kan sees i Galleri Riis for tiden. Fotokunstneren fra Atrå viser fargefoto for første gang i sin karriere.

DEL

Per Berntsen har lagt sin elsk på Veståsen i Tinn kommune. Det er området han besøker daglig, ilallfal når det er dårlig vær.

– Sol er håpløst, jeg tar bare bilder når det er overskyet, bedyrer kunstneren som er innkjøpt av de store museene verden over. Museum of Modern Art i New York, Bibliothèque Nationale i Paris, Nasjonalmuseet for Kunst i Oslo, Henie Onstad Kunstsenter og Norsk Industriarbeidermuseum har flere av Per Berntsens bilder, og for kort tid siden investerte også kunstsamler og milliardær Nicolai Tangen i over 30 bilder til samlingen sin.

Altoppslukende Veståsen

Hvorfor han ikke tar fargebilder? Nei, det er ikke godt å si.

– Dette er første gangen jeg viser fargebilder på en utstilling, så jeg er litt spent på mottakelsen. Men jeg viser ikke bare fargebilder, jeg har også noen svart-hvitt fotografier – noen såkalte vintage prints fra 1980- og 1990-tallet, forteller Berntsen.

Bildene er tatt i Veståsen, et område han har ferdes mye i det siste året.

– Alle bildene er tatt der. Jeg liker meg der, sier kunstneren, som har tatt bilder siden han havnet i en trafikkulykke som noen og tjueåring. Forsikringspengene ble brukt til å kjøpe seg speilreflekskamera.

Og siden har han knipset landskap.

– Blir som det blir

I disse dager vises bildene hans i Galleri Riis Arbiens gate i Oslo.

Alle bildene er tatt i sommer, og de er tatt helt intuitivt.

– Jeg planlegger aldri. Jeg tar med meg kameraet og går ut, så blir det det det blir, sier Berntsen, som foretrekker gråvær.

– Været er alt. Sol er håpløst. Jeg liker gråvær, avslutter telemarkskunstneren.

Utstillingen «Veståsen – nye arbeider & utvalgte vintage print fra 1980- og 90-tallet», vises i Galleri Riis i Oslo fram til 12. oktober.

Artikkeltags