Teaterpar fikk fylkeskulturprisen

HEDRET: Teaterparet Sylvia Salvesen og Jan Ø. Wiig mottok fylkeskulturprisen for 2016 av fylkesordfører Sven Tore Løkslid. Denne prisen ble delt ut for første gang i 1977.

HEDRET: Teaterparet Sylvia Salvesen og Jan Ø. Wiig mottok fylkeskulturprisen for 2016 av fylkesordfører Sven Tore Løkslid. Denne prisen ble delt ut for første gang i 1977. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKINNARBU: Teaterparet Jan Ø. Wiig og Sylvia Salvesen fikk onsdag kveld Telemark fylkeskulturpris for 2016. Ekteparet får fylkeskulturprisen som en verdsetting av mange års trofast og kunstnerisk solid innsats ved Teater Ibsen, heter det i juryens begrunnelse.

DEL

– Jeg kom hjem for noen uker siden, litt sent. Der lå det en konvolutt. Jeg så en offentlig logo, og tenkte at det bare var restskatt. Så åpnet jeg konvolutten, og så var det fylkeskulturprisen... Det tok tre sekunder fra den store frykten til den store lykken. Vi ble ganske overrasket og glade, forteller Sylvia Salvesen og Jan Ø. Wiig da de mottok prisen nå i kveld.

Den ble utdelt av fylkesordfører Sven Tore Løkslid.

«Ekteparet har vært ansatt som skuespillere ved Teater Ibsen siden 1986, og gikk nylig av med pensjon. De har hatt mange viktige roller og gledet teaterpublikummet i fylket gjennom sine mange år ved teatret. Hver for seg har Sylvia og Jan spilt cirka 60 roller eller mer på Teater Ibsen. Rollene og stykkene veksler mellom komedier og dramaer av både norske, ikke minst Ibsen, og utenlandske dramatikere. Ekteparet fortjener fylkeskulturprisen som en verdsetting av mange års trofast og kunstnerisk solid innsats ved Teater Ibsen», heter det i juryens begrunnelse for å gi fylkeskulturprisen til ekteparet.

Tok farvel

I 2016 tok paret et offisielt farvel med publikum og teaterscenen gjennom «Det beste av det verste», en forestilling hvor lettet de på sløret om skuespillerlivets opp- og nedturer. Sammen med kollega Ola Otnes, som fortsatt er aktiv ved Teater Ibsen, hadde de tre da stått på scenen i til sammen 120 år.

– Disse tre er Teater Ibsen for meg. Når to av dem går av, betyr det et nytt Teater Ibsen. Det kjenner jeg på, at det må fylles med noe annet, sa teatersjef Thomas Bye den gang.

Sjekk også hvem som fikk stipender: Satte pris på mange

Jan Ø. Wiig (66) og Sylvia Salvesen (snart 70) kom til teatret i Skien, den gang Telemark teater, samme år. De gikk også i samme klasse på Statens teaterhøgskole.

Utallige roller

Hun har tidligere jobbet ved blant annet Nationaltheatret, Teatret Vårt, Fjernsynsteatret, Trøndelag Teater og Rogaland Teater. Sylvia Salvesen har også erfaring som instruktør. Hos Teater Ibsen har hun hatt roller i stykker som «Happy Hour», «Frakt under havet», «Villanden», «John Gabriel Borkman», «Sonen», «Den Lille Prinsen», «Blodig alvor» og «Peer Gynt», for å nevne noen.

Jan Ø. Wiig har tidligere jobbet ved blant annet Nationaltheatret, Teatret Vårt, Fjernsynsteatret, Trøndelag Teater og Rogaland Teater. I Skien er han blant annet kjent for rollen som Vidkun Quisling i stykket med samme navn. Han har også spilt i «Gullhjelmen», «John Gabriel Borkman», «Sonen», «Den Lille Prinsen», «Anne Franks dagbok», «I blanke messingen» og «Terje Vigen», med flere.

Lokalt engasjement

For mange er Wiig og Salvesen mest kjent som teaterskuespillere, men på cv-en finnes det også andre oppdrag, inkludert film- og tv-roller. Jan Ø. Wiig spilte blant annet i «Engler i snøen» og «Det gode mennesket i Sezuan» på 80-tallet, mens Sylvia Salvesen har medvirket i «Kjærleikens ferjereiser» og «Søndagsengler».

Utenfor teatret har begge vært engasjert i det frivillige kultur- og organisasjonslivet i Skien. For dette arbeidet ble paret tildelt Skien kommunes kulturpris for 2012. Det var Skien diakonale senter, som skuespillerne har jobbet sammen med en rekke ganger, som foreslo prisen.

Artikkeltags